Ukupno 1222 zaraženih od koronavirusa, preminuo muškarac koji nije bio ranije bolestan Foto: Ilustracija

Ukupno 1222 zaraženih od koronavirusa, preminuo muškarac koji nije bio ranije bolestan

IHR/Varaždinske vijesti | 6.4.2020. u 14:31h | Objavljeno u Aktualno

- U proteklih 24 imamo 40 novooboljelih od koronavirusa tako da u Hrvatskoj imamo ukupno 1222 osobe oboljele od koronavirusom. Učinjeno je 11.464 testiranja, a samo 617 u zadnjih 24 sata. Nažalost imamo još jednog preminulog, a riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji je prije zaraze bio zdrav. Na respiratoru je 36 bolesnika, što je dva manje nego jučer. Ponosni smo na građane koji poštuju mjere i čuvaju druge, što je i bit ovih mjera. Naši rezultati su dobri, linija je linearna, ali nema opuštanja - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj redovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je rekao je kako se razmatra mogućnost otvaranja tržnica, pa je novinare zanimalo što je s tim i je li donesena odluka.

- Jutros je Ravnateljstvo civilne zaštite sa svim načelnicima županijskih stožera održalo sastanak na kojem su im dane upute vezane uz epidemiološke zahtjeve kad govorimo o otvorenim tržnicama, uključujući i drive-in. U ovom trenutku lokalni stožeri rade sve kako bi se pripremile tržnice za prihvat robe u uvjetima epidemije, što uključuje i druge službe. Kad dobijemo povratnu informaciju od svih stožera, odluka će biti potpisana. Sada nije važno hoće li to biti za jedan ili dva dana, važno je da u sljedeći korak krenemo spremni kako ne bismo smo dobili nova žarišta - rekao je Božinović.

Ponovio je kako će ovisno o epidemiološkoj situaciji "popuštati" mjere.

- Jedna je otvaranje tržnica, međutim čekamo optimalan epidemiološki trenutak za otvaranje trgovina i uslužnih djelatnosti. Svi promišljaju o tome. Preduvjet svakog otvaranja, odnosno popuštanja mjera je da epidemiološka situacija bude linearna, da ne dođe do ekspanzije. Imamo cijeli niz djelatnosti koje su u pripremi, ali bilo bi, barem se nama tako čini, prerano govoriti što ćemo napraviti za pet, deset, petnaest dana. Što god budemo mogli s obzirom na situaciju, to ćemo napraviti - poručio je Božinović.

Na pitanje novinara što kaže o pozivu pojedinih svećenika vjernicima da dođu u crkve, Božinović je ponovio kako je Hrvatska biskupska konferencija dala vrlo jasne upute.

- Mislim da pozivanje vjernika, unatoč svim sugestijama da se to ne čini, nije dobro za zdravlje. Nadam se da će poruke o tome da se ne poziva vjernike na okupljanje doći do svih svećenika jer time šire onu poruku ljubavi koja je u ovom trenutku najvažnija, a to je da sačuvamo jedni druge - rekao je Božinović.

Označeno u