Udruga Zipka: Po broju udomitelja, iako ih je manje, Varaždinska županija i dalje u vrhu

| 22.10.2019. u 16:48h | Objavljeno u Aktualno

Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije "Zipka" organizirala je danas Okrugli stol o rezultatima provedbe trogodišnjeg projekta "Za kvalitetno udomiteljstvo".

Cilj projekta je pružanje podrške udomiteljima i udomljenoj djeci kroz brojne aktivnosti, a projekt je ostvaren uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, i uz partnerstvo Centra za socijalnu skrb Varaždin.

Voditeljica projekta Dunja Ivić ističe da su ostvareni svi ciljevi projekta.

- Djeca su dobila bolje potencijale za snalaženje u svojoj okolini, udomitelji su osnaženi kroz programe savjetovanja i podrške, a javnost je senzibilizirana za razvoj udomiteljstva i potrebe udomljene djece - kaže Dunja Ivić.

Tajnica Udruge psihologinja Stana Vereš ističe da je Varaždinska županija i danas na samome vrhu po broju udomitelja, iako ih je danas manje nego ranijih godina.

- To je neprocjenjivo blago koje imamo na svome području i udomitelji zaslužuju naše poštovanje i zahvalnost jer ono što oni pružaju djeci često zahtjeva velike žrtve. Još uvijek neki misle da je glavni motiv udomitelja materijalna strana ali je to vrlo iskrivljeno razmišljanje - kaže Vereš dodajući da na području Varaždinske županije danas imamo oko 130 udomitelja.

- Mnoga djeca dođu u udomljenu obitelj s velikim zdravstvenim i emotivnim teškoćama i briga o njima zahtjeva puno strpljenja i ljubavi, i to je nenaplativo. Nedavno je izašao novi zakon o udomiteljstvu koji daje mogućnost da udomiteljstvo bude zanimanje - ističe naša sugovornica dodajući da se iznos naknade, koji udomitelj dobije za dijete, nije mijenjao od 2007. godine, a troškovi života, pa tako i skrbi o djetetu, rastu.

O svojim iskustvima govorile su i dvije udomiteljice s varaždinskog područja. Marija Ivanušić, s Varaždin brega, udomiteljstvom se bavi 33 godine i kroz njezin je dom prošlo 60-ak djece. Ističe kako su joj iskustva i razgovori kroz program "Za kvalitetno udomiteljstvo" jako puno značila i koristila.

- Kad vam dođe dijete, prvih je mjeseci jako teško i treba vam pomoć - kaže udomiteljica koja je imala petero vlastite djece prije nego se odlučila za udomiteljstvo.

Udomiteljica Nada Karažinec, iz Sračinca, udomiteljica je 20 godina i dobila je u tom periodu 16-ero djece, od kojih su mnoga s teškoćama u razvoju.

- Nekako se nosim s tom djecom jer volim pomagati, posebice djeci jer su nekako nezaštićena. I da se ne bavim time ne znam čime bi se drugim bavila - kaže ona.