Udruga "Varaždin bez smeća": Lažemo li kad kažemo da je integralno rješenje blagoslov kriminala?

Varaždinske vijesti | 9.3.2020. u 19:31h | Objavljeno u Aktualno

Inicijativa Varaždinsko smeće u subotu je 7. ožujka organizirala prosvjed na koji je iz varaždinske gradske uprave stigla reakcija kako je sve rečeno na skupu bezočna laž.

Tim je povodom Udruga "Varaždin bez smeća" opet reagirala na varaždinsku gradsku upravu, a čiji odgovor objavljujemo u cijelosti:

"Danas objavljeno priopćenje Grada Varaždina, kojim se gradonačelnik osvrće na prosvjed koji se odvio 7. ožujka na Korzu, ponovo pokazuje da koristi Grad i gradske službenike za osobne obračune s kritičarima. Lažemo li kad kažemo da će nas neosnovano zadužiti za preko 200 milijuna kuna i da će novac završiti kod njegovih suoptuženika? Lažemo li kad kažemo da je integralno rješenje blagoslov kriminala? Lažemo li kad kažemo da nije pokazao nijedno pravno mišljenje koje bi potkrijepilo njegove tvrdnje?

Danas smo srećom vidjeli da Trgovački sud u Varaždinu jasno kaže da Ugovor iz 2008. godine ne može imati nikakvu snagu, ako Čehok i Patafta budu pravomoćno kazneno osuđeni. A i ako ne budu, postoje i drugi razlozi ništetnosti koje će sud ispitati. Sve ovo građanima i gradskim vijećnicima se prešućuje.

Kritizira prisustvo djece na mirnom okupljanju, a dvolično se s njima godinama neovlašteno slika po vrtićima, školama i natjecanjima te ih koristi za vlastitu promociju. Istovremeno ljudima namješta otkaze, pokazuje srednji prst, dere se na građane na skupovima (npr. prošle godine u Palači Herzer) i bezočno govori neistine kad god mu se ukaže prilika.

U civiliziranom svijetu, kojem težimo, nije neuobičajeno da djeca sudjeluju u prosvjedima kako gradonačelnik želi uvjeriti varaždinsku javnost. Očigledno gradonačelnik to ne zna, kao što očito ne zna ni za švedsku aktivisticu Gretu Thunberg, koja bi po njemu izgleda trebala šutjeti. U međuvremenu, slijediti ćemo primjer ostatka Hrvatske i razvijenih demokracija gdje djeca također sudjeluju u mirnim prosvjedima jer upravo je uloga roditelja da djecu naučimo demokraciji i građanskom aktivizmu, kada se o tome ne uče u školi. Između ostalog, treba ih naučiti da u razvijenim demokracijama nije neuobičajeno gađanje političara jajima i paradajzom.

Naša je dužnost i obaveza ne šutjeti, koliko god to nekome smetalo".