U županiji 83 nova slučaja zaraze, protekla četiri dana cijepljeno 7.654 građana Foto: VV arhiva / ilustracija

U županiji 83 nova slučaja zaraze, protekla četiri dana cijepljeno 7.654 građana

Varaždinske vijesti | 14.5.2021. u 09:58h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji su tijekom 24 sata evidentirana 83 nova slučaja zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 385, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 887.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 175 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih su 82 osobe smještene na lokaciji u Varaždinu, 76 osoba je u Klenovniku, a u Novom Marofu je smješteno 17 osoba. U jedinicama intenzivnog liječenja se nalazi 19 osoba, od kojih je 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminule su četiri osobe pozitivne na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 368 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 35 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 23 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 21.168 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 696.

Jučer je na trećem ovotjednom organiziranom punktu za masovnije cijepljenje u Varaždinskoj županiji primijenjeno 2.216 doza cjepiva. Istovremeno se cjepivo isporučuje i liječnicima obiteljske medicine koji cijepe u svojim ordinacijama, a timovi Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije provode i cijepljenje u većim tvrtkama. Tako je u samo prva četiri dana ovoga tjedna ukupno cijepljeno 7.654 građana.

Kako bi što brže postigli visoku razinu procijepljenosti, pozivaju se svi građani da što prije iskažu svoj interes za cijepljenjem i to primarno putem prijave na platformu cijepise.zdravlje.hr .

- Zavod za javno zdravstvo redovito šalje pozive osobama prijavljenima putem navedene platforme, tako da je za očekivati da će i novoprijavljeni ubrzo primiti poziv na cijepljenje. Važno je samo da redovito pratite e-poštu koju ste naveli prilikom prijave, jer se ponuđeni termin mora potvrditi unutar 24 sata. U slučaju da termin nije bio potvrđen, iskazani interes se ne briše nego se novi poziv šalje nakon što se pozovu svi ostali prijavljeni putem platforme. Naglašavamo da primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela, stoga budite i dalje oprezni i poštujte preporučene epidemiološke mjere - poručuju iz županijskog stožera civilne zaštite.

Označeno u