U Zagrebu nastavljeno suđenje u čijem su fokusu Čehok i Zagorje-Tehnobeton

| 17.10.2019. u 14:15h | Objavljeno u Aktualno

Nakon stanke od godinu i više dana danas je na Županijskom sudu u Zagrebu održana rasprava u kaznenom postupku protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, njegova nekadašnjeg zamjenika Zlatka Horvata, bivšeg predsjednika uprave Zagorje Tehnobetona Miroslava Bunića te bivšeg gradskog pročelnika za prostorno uređenje Stanka Viteza, kao i protiv tvrtki Zagorje te Zagorje-Tehnobeton.

Riječ je o trećem kaznenom postupku koji se vodi protiv Čehoka te ova USKOK-ova optužnica datira još iz travnja 2014. godine, a potvrđena je u veljači 2016. godine.

Njome se okrivljene tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te za primanje i davanje mita. Čehoku je navodno pripala nepripadna korist od 143.838 kuna, Horvatu 281.936 kuna, Vitezu 771.686 kuna, Zagorju d.d. 741.925 kuna, a Zagorje Tehnobetonu d.d. 2,4 milijuna kuna.

Okrivljeni su ponovili da se ne osjećaju krivima, a odvjetnik Ivana Čehoka predao je sucu Tomislavu Juriši oslobađajuću presudu u postupku koji se u Varaždinu vodio protiv Dubravke Kanoti i Darinke Hajduk Vučić. Odvjetnik je obrazložio da ovu presudu prilaže jer se tim osobama sudilo za djela koja su direktno povezana s točkom 5. optužnice protiv Čehoka i drugih. Inače, njih su dvije bile suokrivljene u postupku koji se vodi protiv Čehoka i dr., ali im se na kraju sudilo odvojeno u Varaždinu te su oslobođene krivnje.

Zamjenica USKOK-a Snježana Marjanović usprotivila se tom dokaznom prijedlogu obrazlažući da se taj postupak odnosi na druge optuženike koje su ujedno svjedokinje u postupku protiv Čehoka i dr. No sudbeno vijeće stavlja na čitanje tu presudu. 

Također se čitaju iskazi svjedokinja Jasenke Hutinski, Nede Štulec Kramarić i Dubravke Kanoti, iz srpnja 2016. godine.

Nakon toga odgađa se rasprava zakazana za 23. listopada te se zakazuje rasprava za 13. studeni na kojoj će biti saslušane tri povezane osobe.

Sljedeća rasprava zakazuje se za 2. prosinca kad će nalaz iznijeti vještak građevinske struke Davorin Štengl.

Podsjetimo ukratko, prvom točkom optužnice Čehok se tereti da je od ožujka 2003. do svibnja 2003., na traženje trećeooptuženog, a na štetu Grada Varaždina, pogodovao ZTB-u i Coning inženjeringu prilikom prodaje gradskog zemljišta, a drugom točkom optužnice Čehok i Horvat terete se da su od rujna 2005. do lipnja 2011. sukladno dogovoru s trećeoptuženim pogodovali ZTB-u i Zagorje d.d. u dobivanju poslova s Gradom Varaždinom, čime je tim društvima pribavljena znatna nepripadna materijalna dobit. Radi se o poslovima oko zamjene nekretnina između Grada i Zagorja, oslobađanju obveze plaćanja komunalnog doprinosa društvu ZTB u iznosu od 1,8 milijuna kuna, ali i dobivanju posla u okviru javno-privatnog partnerstva za izgradnju Arene.