U Varaždinu održana radionica o solidarnosti u vrijeme velikih nesreća i katastrofa

| 19.4.2018. u 11:13h | Objavljeno u Aktualno

- Varaždinska županija ima čast započeti ovaj projekt sa prvom radionicom - rekao je zamjenik župana Varaždinske županije te načelnik stožera Civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin na početku današnje radionice pod nazivom „Solidarnost u vrijeme velikih nesreća i katastrofa nastalih pod utjecajem klimatskih promjena”.

- Cilj je podignuti svijest o solidarnosti između nevladinih organizacija i građanstva. Želimo simulirati niz situacija da se pokaže kako se i volonteri mogu uključiti jer su oni zapravo temelj djelovanja u solidarnim situacijama - istaknuo je zamjenik župana.

Radionica se odvija u sklopu projekta pod nazivom „Solidarity and citizens involvement network for crisis prevention and management of municipalities and regions in a volatile and dynamic Europe - SOLICRIS“ kroz program Europa za građane.

Projekt je vrijedan 145 tisuća eura, odnosno nešto više od milijun kuna.

Varaždinska županija u projektu sudjeluje kao partner s Akademijom Graz, Skupnosti občin Slovenije, Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, Gradom Šabcom iz Srbije, Unione Territoriale Intercomunale Della Carnia iz Italije i županijom Vas iz Mađarske, dok je prijavitelj i nositelj projekta Ured štajerske Vlade.

Na radionici je održano niz zanimljivih predavanja, a čak dva predavanja održao je pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo i civilnu zaštitu Varaždinske županije Tomislav Jarmić. Predavanja su se odnosila na kritičnu infrastrukturu te sustav veza u kriznim situacijama.

- Mi smo klimatske promjene osjetili zadnjih deset godina, pogotovo od 2012. godine pa nadalje kada smo imali poplave. U takvim je situacijama infrastruktura vrlo ranjiva i u jednom trenutku nema mogućnosti komunikacije. Kada govorimo o kritičnoj infrastrukturi, onda govorimo o radu jedne čitave lokalne zajednice. Druga prezentacija je vezana na udrugu Hrvatski radioamaterski savez, koja na nivou države uspostavlja jedan sustav veza u kriznim situacijama koji bi omogućio da stožeri i udruge mogu međusobno komunicirati u trenucima kada konvencionalni sustavi zakažu.

Označeno u