U Varaždinskoj županiji 84 novih slučajeva na 534 testiranih, 24 na respiratoru Foto: VV arhiva / ilustracija

U Varaždinskoj županiji 84 novih slučajeva na 534 testiranih, 24 na respiratoru

Varaždinske vijesti | 3.5.2021. u 11:42h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Varaždinskoj županiji je tijekom posljednja 24 sata evidentirano 84 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 523, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 992.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 179 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih su 92 osobe smještene na lokaciji u Varaždinu, a 87 osoba je u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja nalazi se 25 osoba, od kojih 24 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 534 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 33 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 16 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 20.025 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 804.

S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije i dalje ukazuje na sljedeće:

· Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava zdravlje sudionika, a posljedično i opstojnost bolničkog sustava.
· Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost će se zaraziti većinu sudionika.
· S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima.
· Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.

- Ponovno naglašavamo da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana naše županije - poručuju iz županijskog stožera.

Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su dostupne na njihovim službenim stranicama: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304 .

Jednako tako su i sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne na webu putem sljedeće poveznice: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ .

Označeno u