U Varaždinskoj županiji 22 nova slučaja zaraze koronavirusom - još jedna srednja škola ide online

vv | 11.10.2020. u 12:44h | Objavljeno u Aktualno

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, a testirano je 215 uzoraka.

 Što se tiče izvora zaraze, u 12 slučajeva radi se o bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba unutar obitelji ili radnog okruženja, jedan slučaj je importirani iz Njemačke, a za 9 osoba je izvor zaraze nepoznat.

 - Ponovit ću poruku od jučer, jer je važna i mora doprijeti do što većeg broja ljudi. Posljednjih nekoliko dana značajno nam se povećao broj slučajeva kod kojih je izvor zaraze nepoznat. Zbog nepridavanja pozornosti na osobe s kojima smo u bliskom kontaktu, odnosno duže vremena na maloj udaljenosti, događa se da se u slučaju potrebe ti isti kontakti ne mogu poloviti i staviti u mjeru samoizolacije što dovodi do toga da se virus nesmetano prenosi u druga okruženja i kolektive. Samo posljednjih 5 dana imamo evidentirano novih 84 slučajeva, a to je više nego što smo imali u prvih pet mjeseci zajedno. Stoga još jednom upozoravamo na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu, te da taj broj pokušavate svesti samo na najnužniji – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

 Zbog COVID-19 pozitivnih osoba, od ponedjeljka još jedna srednjoškolska ustanova s područja Varaždinske županije kompletno prelazi na online nastavu.

 Ponavljamo i važeći postupak ukoliko građani kod sebe primijete simptome bolesti. Potrebno je telefonski kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine, koji mora osigurati i dostupnost kako bi se izbjegla potreba fizičkog dolaska u ambulantu. Ukoliko se utvrdi potreba za testiranjem, liječnik elektroničkim putem dostavlja uputnicu u COVID-ambulantu i za pacijenta dogovara termin za testiranje. Brisevi za simptomatske pacijente uzimaju se u COVID-ambulanti Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu svakim radnim danom od 17-19 sati i u pravilu su rezultati dostupni odmah idućeg dana.

 Unatoč tome što većina novooboljelih ima blagu kliničku sliku, svaki novootkriveni slučaj utječe na rad ustanova u odgojno-obrazovnom sustavu, zdravstvenom sustavu, na organizaciju rada u tvrtkama kojima zbog mjere samoizolacije također ispadaju djelatnici, a slijedom toga sve to utječe na svakodnevicu većine nas. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, stoga se pridržavajmo svih dosad donesenih mjera i uputa, apeliraju iz Stožera.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 93, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 8 osoba, a na liječenju kod kuće 85 osoba.

Graf koji za Varaždinsku županiju prikazuje broj novozaraženih po danima, broj aktivnih slučajeva, te broj novih slučajeva u 14 dana na 100.000 stanovnika.

korona11102920.JPG