U Varaždinskoj županiji 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom Foto: Ilustracija

U Varaždinskoj županiji 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom

VV | 9.10.2020. u 12:58h | Objavljeno u Aktualno

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji testirano je 200 uzoraka, evidentirano je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna osoba je hospitalizirana.

Radi potpunosti želimo naglasiti da se broj testiranih u Varaždinskoj županiji u posljednja 2 tjedna samo neznatno povećao u odnosu na broj testiranih 2 tjedna ranije (2.150 prema 2.012) te stoga povećanje broja novozaraženih nije povezan s intenzitetom testiranja.

Što se tiče izvora zaraze, u 13 slučajeva se radi o bliskim kontaktima prethodno oboljelih unutar obitelji i radnog okruženja, a kod 6 slučajeva je izvor zaraze zasad još nepoznat. 

- Prilikom epidemiološke obrade ponavlja se situacija da novooboljeli izostave navesti sve osobe s kojima su bili u bliskom kontaktu, a koje se stoga ne stavljaju u mjeru samoizolacije i ostvaruju nove kontakte prije nego se kod njih pojave simptomi. To znatno otežava i produljuje epidemiološku obradu i rezultira prijenosom zaraze u druge kolektive. Upozoravamo još jednom na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu, te da taj broj pokušavate svesti samo na najnužniji – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Zbog COVID-19 pozitivnih osoba u mjeru samoizolacije stavljena su četiri razreda u trima osnovnoškolskim ustanovama na području Varaždinske županije te će za njih nastava održavati online.

U Općoj bolnici Varaždin obolio je jedan nezdravstveni djelatnik za kojeg je epidemiološka obrada još u tijeku, a do sada uzeti i testirani brisevi ne ukazuju na širenje zaraze unutar bolničkog sustava.

Želimo ukazati i na važeći postupak ukoliko građani kod sebe primijete simptome bolesti. Potrebno je telefonski kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine, koji mora osigurati i dostupnost kako bi se izbjegla potreba fizičkog dolaska u ambulantu. Ukoliko se utvrdi potreba za testiranjem, liječnik elektroničkim putem dostavlja uputnicu u COVID-ambulantu i za pacijenta dogovara termin za testiranje. Brisevi za simptomatske pacijente uzimaju se u COVID-ambulanti Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu svakim radnim danom od 17-19 sati i u pravilu su rezultati dostupni odmah idućeg dana.

Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, a pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je pritom i dalje od ključne važnosti, apeliraju iz Stožera.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 69, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 8 osoba, a na liječenju kod kuće 61 osoba.

korona09102020.JPG