U Varaždinskoj županiji 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom Foto: Ilustracija

U Varaždinskoj županiji 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom

| 10.10.2020. u 12:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Što se tiče izvora zaraze, u 11 slučajeva radi se o obiteljskim i bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za 3 osobe izvor zaraze nepoznat.

- Posljednjih nekoliko dana značajno nam se povećao broj slučajeva kod kojih je izvor zaraze nepoznat. Zbog ne pridavanja pozornosti na osobe s kojima se dolazi u bliski kontakt događa se da se u slučaju potrebe ti isti kontakti ne mogu poloviti i staviti u mjeru samoizolacije što dovodi do toga da se virus nesmetano prenosi u druga okruženja i kolektive. Povećala se i pojavnost i prijenos virusa kod mlađe populacije. Stoga još jednom upozoravamo na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu, odnosno duže vremena na maloj udaljenosti, te da taj broj pokušavate svesti samo na najnužniji – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Zbog COVID-19 pozitivnih osoba u mjeru samoizolacije stavljeni su razredi u novim dvjema srednjoškolskim ustanovama i jednoj novoj osnovnoškolskoj ustanovi na području Varaždinske županije te će za njih nastava održavati online.

Ponavljamo i važeći postupak ukoliko građani kod sebe primijete simptome bolesti. Potrebno je telefonski kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine, koji mora osigurati i dostupnost kako bi se izbjegla potreba fizičkog dolaska u ambulantu. Ukoliko se utvrdi potreba za testiranjem, liječnik elektroničkim putem dostavlja uputnicu u COVID-ambulantu i za pacijenta dogovara termin za testiranje. Brisevi za simptomatske pacijente uzimaju se u COVID-ambulanti Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu svakim radnim danom od 17-19 sati i u pravilu su rezultati dostupni odmah idućeg dana.

Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, stoga nemojmo ignorirati simptome i pridržavajmo se svih dosad donesenih mjera i uputa, apeliraju iz Stožera.

Tijekom posljednja 24 sata evidentirano je i 12 otpusta s kućnog liječenja pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 71, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 8 osoba, a na liječenju kod kuće 63 osoba.