Varaždinska županija među četiri županije u kojoj 1. ožujka počinje probni popis stanovništva Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija među četiri županije u kojoj 1. ožujka počinje probni popis stanovništva

VV | 18.2.2021. u 14:01h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji će 1. ožujka početi probni Popis stanovništva 2021. koji će se odvijati do 15. ožujka. Popisom će biti obuhvaćeno nešto manje od 1000 kućanstava, odnosno nešto više od 2000 osoba. Najvažnija novost je prikupljanje podataka putem sustava e-Građani i korištenje računala pri unosu podataka na terenu od strane popisivača, što će poboljšati i modernizirati proces te unaprijediti točnost i kvalitetu prikupljenih podataka, istaknuto je nakon današnjeg radnog sastanaka u Županijskoj palači u Varaždinu.

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku (DZS) Lidija Brković pojasnila je kako se Probni popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021., provodi u Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Zagrebu gdje je svugdje izabrano po deset popisnih krugova što obuhvaća nešto više od 5 000 kućanstava.

- Cilj probnog Popisa je provjera pripremljenih organizacijskih i informatičkih rješenja u prikupljanju i obradi popisnih podataka kako bi se pravodobno pripremila provedba te otklonili eventualni nedostaci. Od  1. do 7. ožujka 2021. kućanstva će se moći samostalno popisati popunjavanjem elektroničkog upitnika prijavom u sustav e-Građani, dok će popisivači s pomoću prijenosnih računala od 8. do 15. ožujka 2021. obavljati popisivanje dolaskom na adresu kućanstva - pojasnila je Glavna ravnateljica postupak provedbe.

 Ovogodišnji popis stanovništva odgođen je zbog epidemiološke situacije, a ravnateljica je istaknula kako će točan novi termin biti određen ovisno o epidemiološkoj situaciji u zemlji te rezultatima probnog popisa.

Zamjenik župana Robert Vugrin kazao je kako će Popis 2021. biti prvi digitalizirani odnosno prvi e-Popis u Republici Hrvatskoj te pozvao građane da iskoriste mogućnost i sami se popišu kroz sustav e-Građani tijekom probnog popisa.

- U našoj županiji odabrano je ukupno 10 popisnih krugova u Ivancu, Orehovcu, Čanjevu, Trnovcu Bartolovečkom, Donjoj Voći, Draškoviću, Apatiji, Gornjem Vratnu i Varaždinu. U razdoblju od 22. do 26. veljače 2021. popisivači će obići kućanstva u odabranim popisnim krugovima te ostaviti pismo i letak s informacijama o provedbi Probnog popisa 2021. s naglaskom na samopopisivanje kućanstava. Ovo jest izazov jer znamo da je dosad svega 25 posto naših građanina aktiviralo ovu uslugu, a samo je 15 posto aktivno koristi. Pozivam stoga građane da iskoriste mogućnost i pristupe aplikaciji jer ona omogućava pojednostavljenu i ubrzanu komunikaciju s javnim i državnim sektorom i osigurava realizaciju preko 80 različitih usluga. U kućanstvo koje se nije popisalo kroz sustav e-Građani, doći će osobno popisivač i popisati sve osobe - kazao je zamjenik župana.

Istaknuo je i da iako DZS ne obvezuje popisivače na testiranje na koronavirus, Županija će isto organizirati te za sve sudionike podmiriti troškove provođenja PCR testa na SARS-COV-2 kako bi mogućnost zaraze bila svedena na minimum.

Kako bi se svi članovi kućanstva popisali putem sustava e-Građani, potrebno je da je barem jedan član kućanstva ima pristup sustavu E-građani.

U Varaždinskoj županiji za ove je potrebe već osnovano Županijsko popisno povjerenstvo, šest popisnih povjerenstva u ispostavama Ivanec, Lepoglava, Ludbreg, Novi Marof, Varaždin i Varaždinske Toplice te 20 popisnih centara.

Sudjelovanje u Popisu 2021. je jako važno jer su pouzdani službeni statistički podaci neophodni kako bi se mogle dobro planirati i donositi kvalitetne odluke, kreirati lokalne javne politike te analizirati promjene i prognozirati buduća kretanja. Svi podaci prikupljeni ovim probnim istraživanjem službena su tajna.

Označeno u