U Varaždinskim Toplicama nove metode u rehabilitaciji poremećaja senzorne integracije kod djece

V.V. | 18.12.2017. u 09:35h | Objavljeno u Aktualno

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama ulaganjem u opremu i uređenje dvorane u visini oko pola milijuna kuna, stvorila je pretpostavke za uvođenje novih metoda u rehabilitaciji poremećaja senzorne integracije ili senzorne disfunkcije kod djece.

- Time je terapija senzorne integracije djece postala dio timskog rehabilitacijskog procesa u kojem sudjeluju pedijatar, fizijatar, fizioterapeut, radni terapeut, logoped, psiholog, defektolog, i drugi stručnjaci, a Varaždinska županija najmlađim osiguranicima osigurala viši standard i novu kvalitetu usluga zdravstvene zaštite. Specijalna bolnica Varaždinske Toplice jedina je rehabilitacijska ustanova u Hrvatskoj koja je dosad stvorila uvjete za provođenje terapije u liječenju poremećaja senzorne integracije djece - ističe Damir Mihalić, ravnatelj ustanove.

Individualne terapije s djecom provode certificirani terapeuti senzorne integracije educirani za tretman djece s teškoćama senzorne integracije.

- Senzorna integracija je neurološki proces gdje mozak prima različite informacije iz okoline i iz tijela. Kad dođe do neadekvatne obrade tih informacija djeca imaju različitih problema. Problemi znaju biti u obliku netoleriranja ljuljanja, boje se igračaka na dječjim igralištima, preosjetljivosti ili neosjetljivosti na zvukove, svjetlost, motoričkih problema, potom socijalnih i emocionalnih problema, hiperaktivnosti, taktilne preosjetljivosti, posebno na etikete na odjeći, preosjetljivosti na hranu - pojašnjava Ivana Bartolić, fizioterapeut i senzorni terapeut u topličkoj bolnici.
Nikolina Klarić, radni terapeut i senzorni terapeut, dodaje da ne postoji dijete koje ima savršenu senzornu integraciju kao niti dijete koje nema senzornu integraciju.

bolnica toplice senzorna 6 1

- Dijete se promatra u prostoru, kako se kreće, kako se igra. Imamo razne standardizirane testove, najčešće se koristi SIPT test za dob djece od 4 do 8 godina. Kada se test napravi, napravi se individualni plan i program poticanja senzorne integracije. Terapija se provodi u ovakvoj dvorani, a osnova terapije je igra“, kaže Nikolina Klarić te dodaje da dijete samo bira aktivnost, a terapeut tu aktivnost modulira i nadograđuje ovisno o potrebama djeteta.
Dvorana za senzornu integraciju sadrži ljuljačke, bazen s lopticama, razne naprave za penjanje, tunele za provlačenje – sprave kojima se potiče koordinacija djeteta, ravnoteža, gruba motorika te razvija svjesnost djeteta o vlastitom tijelu.

- Vrlo brzo se vide rezultati, najviše na izvođenju aktivnosti dnevnog života. Djeca se puno bolje i kvalitetnije uključuju u te aktivnosti, bolje ih izvode kroz poboljšanu koordinaciju pokreta, ravnotežu i motoriku. Djeca koja su do nekog perioda izbjegavala dječja igrališta jer su se bojala vlastitog neuspjeha, jer nisu mogla nešto izvesti, kroz terapijsko iskustvo su se uvjerila da mogu, naučili su to i bolje se uključuju u takve aktivnosti, u prirodnom okruženju s drugom djecom. Samim time radi se na razvoju samopouzdanja, socijalnom i emocionalnom razvoju na pažnji djeteta. I dijete bolje uči - naglašavaju senzorni terapeuti topličke bolnice.

Dvorana za senzornu integraciju otvorena je u srpnju ove godine. Trenutno je oko 45 djece uključeno u tretman senzorne integracije, a kako su djeca u današnje vrijeme sve više okružena modernim tehnologijama i sve manje se kreću, stručne analize pokazuju tendenciju porasta poremećaja senzorne integracije kod djece.

- Ako roditelj primijeti određene probleme kod djeteta kao što su poteškoće u ponašanju, socijalizaciji, emocionalnoj stabilnosti, koncentraciji, samostalnosti i učenju, koordinaciji pokreta, motorici, potrebno je obaviti pregled kod pedijatra te zatražiti uputnicu za pregled specijalista fizikalne medicine u našoj Poliklinici. Prilikom pregleda se utvrđuje ima li osnove ili ne za terapiju te se dijete uključuje u program - savjetuje roditeljima Mirjana Večerić, glavni fizioterapeut Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.