U srijedu javna tribina o sudskim procesima protiv hrvatskih branitelja u BiH

S.K. | 2.5.2017. u 21:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Javna tribina na temu „Način na koji se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i kakve su moguće posljedice takvih presuda za Hrvate u BiH i RH“ održat će se u srijedu 3. svibnja u 19 sati u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije na adresi Zagrebačka 3 u Varaždinu.

Gosti tribine biti će general bojnik HV i HVO Zlatan Mijo Jelić i general pukovnik HVO Željko Šiljeg. Organizator tribine je Udruga pripadnika 104. brigade ZNG – HV Varaždin.

Tribine "Način na koji se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i kakve su moguće posljedice takvih presuda za Hrvate u BiH i RH", održavaju se u cilju informiranja javnosti o uzrocima, tijeku i posljedicama te mogućim posljedicama sudskih procesa protiv hrvatskih branitelja o kojima javnost vrlo malo zna ili ništa ne zna, a tiču se prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

U BiH je vođeno ili je u tijeku nekoliko stotina sudskih procesa protiv hrvatskih branitelja za navodne ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti i za udruživanje u zločinačku organizaciju radi navodnog zločinačkog pothvata etničkog čišćenja. U pripremi je također nekoliko stotina pa i tisuća procesa i na taj način se koristi pravosudni sustav u BiH za postizanje političkih ciljeva koji nisu postignuti ratom, jer se kroz te procese optužuje i presuđuje pored ostaloga i agresija Republici Hrvatskoj na BiH.

Vlasti u Sarajevu, a posebno muslimanske političke vođe su zaboravile na svu pomoć hrvatskog naroda i države u političkom, materijalnom, financijskom i vojnom smislu za opstojnost i njih i BiH. Ignoriraju tu pomoć i pokušavaju od žrtve napraviti agresora, a od agresora žrtvu, jer su i oni napali Hrvate u BiH u ratu u želji za ostvarenjem ekskluzivnog prava na BiH i izlazak na Jadran. Kada to nisu postigli, koriste druge metode i sredstva dugoročno, a samo jedan od primjera je pravosudni sustav u BiH.

U tim procesima primjenjuju se različita mjerila, jer se koriste dva zakona; Protiv Hrvata se primjenjuje Kazneni zakon koji je nametnut 2003. godine i to retroaktivno za djela koja su navodno počinjena 1991.-1995. godine u kojem postoje kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata i zapovjedne odgovornosti, a kazne su puno veće. Na rijetke muslimane optužene za ratne zločine primjenjuje se Kazneni zakon SFRJ koji je BiH naslijedila 1991. godine i u kojem nema tih kvalifikacija i kazne su puno manje. Vlasti mnogobrojne zločine nad Hrvatima tijekom rata etiketiraju kao incindente i kao takve ih zanemaruju, prešućuju i minimiziraju kako u kvalificiranju tako i u presudama.

Posljedice i moguće posljedice su višestruke jer branitelji odlaze preko granice te odlaze cijele obitelji. Stvara se nesigurnost i to pojedinačna i opća. Moguće je traženje ratne odštete od Republike Hrvatske. Osvajaju se područja drugim sredstvima. Dugoročno se ugrožava opstojnost hrvatskog naroda u BiH i nacinalna sigurnost RH, posebno južne Hrvatske.