U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji tri nova slučaja zaraze koronavirusom, i tri nova oporavka

MGA/VV | 22.4.2020. u 12:15h | Objavljeno u Aktualno

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji imamo potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a zabilježena su i tri nova slučaja oporavka. Ukupan broj do sada oboljelih time je narastao na 37, a ozdravilo je ukupno 30 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se pet osoba, a s obzirom da se jednoj osobi zdravstveno stanje pogoršalo, prebačena je u Zagreb te se sada dvije osobe s našeg područja liječe u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Statistički se Varaždinskoj županiji i dalje pribrajaju dodatne tri osobe koje ovdje imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta.

Kod posljednjih novooboljelih radi se o bliskim kontaktima osoba koje su posljednja 4 dana evidentirane kao COVID-19 pozitivne. Radi se o jednoj starijoj osobi, jednoj osobi srednjih godina i jednoj mlađoj osobi, koje su sve smještene u Općoj bolnici Varaždin i trenutno su dobrog općeg stanja. Na ime posljednjih 5 oboljelih osoba, epidemiološkom obradom je mapirano 33 kontakata i svi su stavljeni pod mjeru samoizolacije.

U mjeri samoizolacije na današnji nalazi se 1127 osoba, čime se Varaždinska županija sada nalazi čak na drugom mjestu u Republici Hrvatskoj i to odmah iza Grada Zagreba.

- Na žalost i dalje evidentiramo kršenja mjere samoizolacije, pa je u posljednja 24 sata PU varaždinska zabilježila dva nova kršenja te mjere i 34 slučaja kretanja bez valjane propusnice. Napominjemo da kada izvješćujemo o kršenju mjere samoizolacije, govorimo o činjenici da osobe u trenutku provjere nisu zatečene na kućnoj adresi - napominju iz županijskog Stožera. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je novih 56 uzoraka, čime je ukupna brojka testiranih sada 1036.

- Ponovit ću jučerašnju izjavu da se testiraju sve osobe kod kojih simptomi upućuju na mogućnost zaraze s COVID-19 virusom te još jednom molim sve građane da budu pozorni na moguće simptome, da ih ne ignoriraju, te da u slučaju pojave simptoma telefonski kontaktiraju svog liječnika obiteljske medicine i ne napuštaju kuću. Pet novooboljelih posljednja 4 dana nisu posljedica mogućnosti kretanja županijom bez e-Propusnica s obzirom da je prosječno vrijeme inkubacije virusa 5-7 dana. Taj efekt nam tek predstoji. Stoga se pridržavajmo uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od kojih su najvažnije one najjednostavnije poput čestog i temeljitog pranja ruku i socijalnog distanciranja – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Iako je od ovog tjedna za građane naše županije moguće kretanje područjem cijele Varaždinske županije bez e-Propusnica, podsjećamo da su i dalje na snazi Odluke nacionalnog stožera poput: Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, Odluke o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta, a pregled svih Odluka Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja koronavirusom dostupne su na sljedećoj poveznici:
https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304

graf_COVID_22-04-2020.JPG