ilustracija

U Međimurskoj županiji novih 86 slučajeva zaraze, preminulo 5 osoba

| 19.12.2020. u 12:15h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 294 osoba od čega su evidentirana 86 pozitivna slučaja na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 226 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 269. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 29 781 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o jednom pozitivnom slučaju. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID 19 kod 12 osoba. Iz drugih županija prijavljene su dvije pozitivne osobe s prebivalištem na području Međimurja.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 9 166 osoba pozitivnih na COVID 19, a ukupno se oporavilo 7 744 osoba. U spomenutim brojevima su osobe testirane PCR testom, brzim Ag testovima, dijagnostikom na temelju kliničke slike te osobe testirane u drugim ustanovama izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 149 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 13 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 11 pacijenata. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 16 pacijenata, u palijativnom Covid centru smješteno je 9 pacijenata, a njih 124 u Županijskoj bolnici Čakovec.

Na respiratoru se nalazi 17 covid pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata preminulo je 5 osoba, dvije muške osobe stare 80 i 51 godinu, te tri ženske osobe stare 83, 84 i 57 godina. Sve preminule osobe imale su dodatne teške kronične bolesti. U zdravstvenom sustavu na virus COVID je pozitivno je 10 liječnika i 35 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 3 liječnika i 7 medicinskih sestara.

Odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, obaveza izdavanja propusnica za napuštanje županije prema mjestu prebivališta ili boravišta stupa na snagu od srijede, 23. prosinca 2020. godine i trajat će do 8. siječnja 2021. godine. Kako još uvijek nisu poznate sve informacije molimo građane za strpljenje. Sustav izdavanja propusnica organizirat će se temeljem prijave putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. na koju će građani s područja Međimurske županije upućivati svoje zahtjeve za izdavanje e-propusnice.

Na obradi zahtjeva i izdavanju propusnica radit će dvadesetak ljudi svakodnevno od 8-22 sata te će svi opravdani zahtjevi biti riješeni u najkraćem mogućem roku. Sve informacije bit će poznate najkasnije u ponedjeljak kada je predviđena konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Detaljnije upute se nalaze na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije https://www.zzjz-ck.hr/. Pozivni centar je na broju 040 386 835, svakodnevno od 8.00 – 20.00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 372-372.