Načelnik stožera CZ MŽ Josip Grivec izrazio je zadovoljstvo dobrom epidemiološkom situacijom

U Međimurskoj županiji još se jedna osoba oporavila, 14. dan za redom nema novooboljelih

VV/Međimurska županija | 28.4.2020. u 15:31h | Objavljeno u Aktualno

U Međimurskoj županiji još se jedna osoba oporavila, 14. dan za redom nema novooboljelih, a dosad je testirano više od 400 osoba. U Međimurju je 6 osoba ozdravilo, a 2 osobe oboljele od COVID 19 virusa su dobrog općeg stanja.

Načelnik stožera CZ MŽ Josip Grivec otvorio je današnju konferenciju za novinare izrazivši zadovoljstvo dobrom epidemiološkom situacijom.

- Jučer smo ušli u 1. fazu popuštanja mjera te je očekivano i kretanje većeg broja ljudi. Općinski i gradski stožeri CZ nadziru provođenja mjera te još jednom pozivam sve građane, ali i vlasnike trgovačkih i drugih djelatnosti koje su započele s radom da se pridržavaju svih propisanih mjera. Ujedno čestitam i Međunarodni dan zaštite na radu koji ove godine obilježavamo u specifičnim okolnostima - rekao je Grivec.

Župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo što Međimurska županija puna dva tjedna nema novooboljelih.

- Imamo još jednu osobu koja se oporavila te od ukupno 8 oboljelih od početka pandemije sada je 6 osoba ili 75% osoba ozdravilo te smo jedna od rijetkih županija koja ima tako visok postotak ozdravljenja - rekao je župan Posavec, koji je zahvalio čitavom zdravstvenom sustavu Međimurske županije te je istaknuo kako su svi zdravstveni djelatnici na raspolaganju sustavu.

- Posljednja dva dana u Međimurje je stiglo više od 35 000 komada zaštitne opreme koja je primarno namijenjena domovima za stare i nemoćne te drugim socijalnim ustanovama. Oprema je podijeljena uz pomoć volontera Crvenog križa i HGSS-a na čemu im zahvaljujem. Iako je stanje u tim ustanovama zadovoljavajuće i dalje su na snazi maksimalne mjere zaštite svih korisnika i djelatnika kao trenutno najosjetljivije populacije. Epidemiološka situacija je povoljna, no pratimo situaciju iz dana u dan, provodimo niz mjera isključivo i jedino zbog zaštite života i zdravlja naših stanovnika. Trend je dobar, ali konačnu bitku protiv ove pandemije možemo dobiti samo zajedno te pozivam sve da i dalje dosljedno poštujemo sve upute i preporuke Stožera CZ RH i naših zdravstvenih djelatnika – zaključio je župan Posavec te dodao kako je od danas ponovno otvoren i Matični ured u Kotoribi koji će raditi utorkom i četvrtkom.

Dr. Marina Payerl Pal kazala je da će s obzirom na popuštanje mjera i u području javnog zdravstva s pripremnim radnjama za obavljanje pregleda za procjenu psihofizičkog stanja djece školskih obveznika u školskoj godini 2020/21 započeti i Djelatnost školske i adolescentne medicine.

U suradnji s liječnicima obiteljske medicine bit će prikupljani podaci te roditelji neće morati osobno dolaziti , a ukoliko se nastavi povoljna epidemiološka situacija s pregledima bi se započelo 11. svibnja 2020. Kazala je da je od jučer započelo i sa zdravstvenim pregledima osoba koje podliježu obveznom zdravstvenom nadzoru te s on line provedbom tečajeva higijenskog minimuma te će na isti način biti organizirani i ispiti.

Vezano za godišnje doba i mogućnost pojave komaraca, kazala je da ZZJZ kontinuirano posljednja dva tjedna prati situaciju, te će prema potrebi izvijestiti općine o potrebi larvicidnog suzbijanja za što do sada nije bilo potrebe.  Ravnatelj ŽB Čakovec dr. Tomislav Novinščak kazao je da i ŽB Čakovec od 4. svibnja 2020. vraća dio djelatnosti.

- U početku će to biti manji odjeli koji će raditi s 50-100% ranijeg intenziteta, a operacije i svi dijagnostički pregledi radit će se sukladno napucima nadležnog Ministarstva koje očekujemo - rekao je i dodao da su i dalje na snazi stroge kontrole ulaska djelatnika i pacijenata u ŽB Čakovec.