Već 206 zaraženih, 49 više od jutros, odnosno 78 novih u 24 sata - nove mjere, a policija će i kažnjavati

vv | 21.3.2020. u 16:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Hrvatskoj je već 206 zaraženih, 49 više od jutros, odnosno 78 novih u 24 sata, upozorio je ministar zdravlja Vili Beroš u 16 sati.

Do sada je 2.100 osoba testirao.

-Ušli smo u fazu kada se broj oboljelih povećava izrazito brzo u kratkom vremenu. To se može  zaustaviti jedino poštivanjem mjera, ukazao je Beroš.

kako je dodao, i dalje postoje građani koji ne poštaju samoizlociju, kao i restriktivne mjere kretanja i rada te se okuljanja na javnom mjestima.

- To nije dobro i neće pomoći ovoj situaciji. traba poštovati mjere, rekao je Beroš.

2103HR--COVID19POPODNE.jpg

Još jednom su detaljno date preporuke za samoizolaciju, a onda ukazano na neke dvojbe koje se javljaju oko boravka na zraku.

- Dobro je biti vani, ali ne u bližem socijalnom kontaktu, dakle dva metra udaljeni. To je od najveće važnosti jer se neće moći svi liječiti u bolnici ukoliko dođe do velikog povećanja broja zaraženih, upozorio je Beroš te napomenuo da će se zagrebačka Arena koristiti za liječenje bolesnika čija je bolest srednje težine.

Nakon detalja o samoizolaciji, stanju oboljelih koje je nepromijenjeno u odnosu na jučer, potpredsjednik Vlade Davor Božinović ukazao je na nove mjere te aktivnosti policije.

- Na otoke više neće moći oni koj tamo ne žive, javni prijavoz ukinut je, a težište je na Zagrebu, Nema javnih okupljanja ni druženja, Ako se ne postigne cilj upozorenjma, policija će i drukčije postupati. Kazne su od 5 do 10 tisuća kuna, upozorio je Božinović.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ, ukazao je na slučaj pacijenta koji je došao na operaciju bez da je ukazao na bliski kontakt s osobom koja je došla iz inozemstva, i to kriznog područja.

- Zbog toga smo morali poduzeti mjere prema onima koji su bili u dodiru s njime, rekao je Capak te napomenuo da je trenutno zaraženo 12 liječnika u Hrvatskoj.