U Hrvatskoj 15 novooboljelih, očekuje se objavljivanje uputa za sljedeću fazu popuštanja mjera Foto: screenshot HRT

U Hrvatskoj 15 novooboljelih, očekuje se objavljivanje uputa za sljedeću fazu popuštanja mjera

Varaždinske vijesti | 29.4.2020. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 15 novooboljelih od koronavirusa, što znači da su dosad ukupno oboljele 2062 osobe.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite u Zagrebu.

Preminule su još 4 osobe - jedna u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu i tri u KBC-u Split. Dosad je preminulo ukupno 67 osoba.

Govoreći o zaraženim zdravstvenim djelatnicima u splitskoj bolnici, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da su zdravstveni djelatnici na prvoj liniji.

- Oni moraju liječiti i brinuti se za oboljele osobe. Tako je bilo i u Splitu, njegovali su oboljele iz Doma za starije, i oboljelo je 6 medicinskih sestara i jedna spremačica. To je organizacijski veliki problem, ali izvještaji s terena govore da je situacija pod kontrolom - rekao je Capak.

Što se tiče uputa za drugu fazu popuštanja mjera, koja stupa na snagu 2. svibnja za vjerske obrede te 4. svibnja za zdravstveni sustav i obrte kod kojih dolazi do bliskog kontakta s mušterijama, Capak je rekao da su napravljene draft verzije svih dokumenata za 2. i 3. fazu popuštanja.

- U fazi smo komunikacije s korisnicima iz tih područja. Možda će dio uputa biti objavljen već danas, a sigurno će biti objavljene sutra - dodao je Capak.

Što se tiče početka rada u školama, rečeno je da je danas održan sastanak u ministarstvu, te su tražene još neke izmjene. Bilo je riječi i o radu vrtića i nošenju zaštitnih maski.

- Vjerujemo da će osnivači nabaviti zaštitnu opremu za zaposlenike, a djeca je neće nositi. Propisane su stroge mjere higijene. Za djecu je nemoguće propisati socijalnu distancu, pustit će ih se uz određene mjere higijene da se normalno druže - rečeno je na konferenciji za medije.