"Svi ćemo malo poletjeti, neki zbog deset razlike, neki zbog rejtinga"

vv | 13.1.2018. u 06:04h | Objavljeno u Aktualno

Sad ćemo svi malo poletjeti, neki zbog deset razlike, neki zbog rejtinga, poručio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nakon otvorenja Europskoga prvenstva u rukometu i uspješne prve utakmice hrvatske rukometne reprezentacije u Splitu, za koju je rekao da mogu puno utjecati na atmosferu u društvu, udahnjujući malo optimizma i nade.

-Sad smo samo na stubi nakon koje slijedi investicijski rejting, što je dio našega programa - dio ciljeva Vlade na ekonomskom planu, na planu fiskalne konsolidacije, ukazao je predsjednik Vlade glede informacije o kreditnom rejtingu Hrvatske, koji je rejting agencija Fitch podigla na BB+ uz stabilne izglede.

Podsjetio je na dobre rezultate turističke sezone, mudru i odgovornu politiku javnih financija te pozitivne pokazatelje, efekte porezne reforme, koji su doveli do povećanja plaća kod velikog broja ljudi, kao i do veće potrošnje, što se osobito vidjelo tijekom prosinca.

-Svi ti rezultati, kontroliranje krize u najvećoj kompaniji na način na koji smo to do sada napravili očito i kod ključnih svjetskih rejting agencija dovodi do pozitivnih ocjena”, ocijenio je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da je i ta vijest, nakon suficita opće konsolidirane države, ohrabrujuća za hrvatsko gospodarstvo i cijelu Vladu da nastavi s procesom reformi.

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je vijest o povećanom kreditnom rejtingu sjajnom.

 “Želimo da rejting ide još jednu stepenicu gore, da se vrati gdje mu je mjesto. Proteklih mjeseci govorio sam o situaciji na financijskim tržištima. Ona su ta koja sve te rezultate kalkuliraju u cijenu duga Hrvatske i mislim da ove sve uštede na kamatama koje smo ostvarili ove godine zapravo su rezultat i plod toga”, zaključio je ministar financija Marić.