Štromar i Divjak optimistični, iako se u ponedjeljak nastavlja štrajk u školama

vv | 12.10.2019. u 20:40h | Objavljeno u Aktualno

-Očekujem da će se razgovori između Vlade i osnovnoškolskih i srednjoškolskih sindikata nastaviti početkom idućeg tjedna jer stav Vlade nije stav jednog ministra čak niti većine u Vladi, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Varaždinu gdje je bila na manifestaciji Dani kruha zajedno s potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarom.

Kako je dodala, pregovori bi se trebali voditi o rastu osnovice plaća, ali i koeficijentima kako se ni bi povećavao jaz u plaćama. Naime, dok sindikati u osnovnom i srednjim školama su usredotočeni na rast plaća, sindikata visokog obrazovanja zahtjeva izjednačavanje koeficijenta za administrativno-tehničko osoblje na fakultetima.

-To nisu veliki financijski efekti i  treba razgovarati i s tim sindikatom, ako se prema svima želi postići pošten odnos, ustvrdila je Divjak, napominjući da su plaće sveučilišnih profesora, osim onih na veleučilištima, bitno veće nego u osnovnim i srednjim školama.

Štromar je iznio uvjerenje da će se postići dogovor između Vlade i sindikata te najavo da će HNS, koji traži povećanje koeficijenata za 4,3 posto za prosvjetne djelatnike, ustrajati u tome da se u proračun za iduću godinu osiguraju dodatna sredstva za plaće.