Štromar u Vukovaru: Neke jedinice lokalne samouprave jedva financijski opstaju

V.V. | 11.11.2016. u 16:17h | Objavljeno u Aktualno

U Vukovarsko-srijemskoj županiji jučer je održana 45. po redu sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija kojoj su svi župani raspravljali o izmjenama financiranja jedinica lokalne i područne samouprave, jednom od prijedloga nove Vlade koje bi trebale stupiti na snagu u siječnju 2017. godine.

Članovi izvršnog odbora Zajednice županija su se, obzirom na aktualnu situaciju i poreznu reformu, osvrnuli na promjene u financiranju lokalne i područne (regionalne) samouprave.

- Glede porezne reforme prihvaćamo rasterećenje rada, ali s obzirom na praksu, oprezni smo oko ukidanja dijela prihoda iz poreza na dohodak. To će znatno smanjiti proračune gradova i županija. Nema razloga da ne vjerujem ministru Mariću koji tvrdi da će nam do zadnje lipe sve neprihodovano iz dohotka biti vraćeno kroz proračune iz drugih izvora. Obzirom na dosadašnju praksu izražavamo veliki oprez jer očekujemo dobiti konkretne podatke iz kojih izvora, na koji način i kojom dinamikom će sredstva biti namaknuta u županijske proračune – izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

- Situacija je puno ozbiljnija dugoročno gledajući. Bojim se da nećemo imati iz izvornih prihoda sredstva za financiranje EU projekata i to će se dogoditi svima. Upravo zbog toga, radeći na proračunu za 2017. godinu morali smo odustati od nekoliko odličnih i kvalitetnih projekata – naglasio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Župani su također raspravljali i o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar tom je prilikom istaknuo:

- Uočili smo da pojedine jedinice lokalne samouprave uopće ne mogu strateški planirati razvoj i jedva financijski opstaju. Nadamo se da će novi indeks razvijenosti tu situaciju poboljšati. Zajednica će također predložiti neke od modela izravnanja, ali se s općinama i gradovima mora usuglasiti bolji sustav kako bi svi imali jednake uvjete za razvoj.

Na kraju sjednice, članovima Izvršnog odbora predstavljeno je istraživanje medijske slike po županijama, rad Hrvatskog centra za razminiranje te Hrvatsko nacionalno vijeće u Vojvodini.