Štromar: Novomarofska bolnica je jedna od najljepših u Hrvatskoj i nitko je se ne bi trebao sramiti

| 27.3.2017. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

Uskoro će početi radovi na izgradnji objekta sa 72 nova kreveta za palijativnu skrbi u Novom Marofu u vrijednosti od 51,5 milijuna eura najavio je varaždinski župan Predrag Štromar koji je zajedno s ravnateljem Opće bolnice Varaždin Nenadom Kudelićem i bivšim, sanacijskim upraviteljem bolnice Mladenom Smoljancem danas obišao Službu za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu.

Tijekom obilaska župan Štromar istaknuo je da je Varaždinska županija postala centar palijative za cijelu sjevernu Hrvatsku te da se palijativa najviše razvija.

Postali smo centar palijative za sjevernu Hrvatsku i dobili odobrenje Ministarstva zdravstva te smo mi ti koji smo najbolji i najkvalitetniji, odnosno gdje će se palijativa najviše razvijati. Dobili smo dodatna sredstva, posebno preko fonda iz EU-a i za mjesec dana bi trebala ići izgradnja još 72 kreveta kako bi nadoknadili sve one potrebe za palijativnu skrb – rekao je Štromar, dodavši da se do sada napravilo izuzetno puno te su se uredili svi paviljoni, a uvjeti su odlični.

Među ostalim je župan Štromar komentirao i izjavu saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Križanića.

Nije mi jasno kako saborski zastupnik Križanić može reći da ga je sram doći u novomarofsku bolnicu, a vidjeli smo posjetitelje koji su pohvalili medicinsko osoblje i uvjete. Uvjeti su odlični koliko to mogu biti za palijativnu skrb. Znamo da su to zadnji i najteži dan u životu osobe koja dolazi ovdje. Obitelji koje imaju takve probleme sa svojim roditeljima vrlo jednostavno odlučuju da njihovi roditelji zadnje dane provedu u Novom Marofu jer je ovdje prekrasno. To je jedna od najljepših bolnica u Hrvatskoj i nikoga ne bi trebalo biti sram doći ovdje. Posebno ako znamo da ćemo uložiti 51 milijun kuna ne samo u 72 kreveta nego i u opremu te dijagnostičke aparate – kazao je Štromar i istaknu da gradnja kreće u sljedećih mjesec dana.

Također, tijekom obilaska župan je pohvalio i sanacijskog upravitelja bolnice Mladena Smoljanca te Nenada Kudelića, novog ravnatelja OB Varaždin.

– Izuzetno mi je drago što je bio u Općoj bolnici sanacijski upravitelj Smoljanec koji je pripremio projekte i uredio paviljone. To je odlično odradio. Da nije bilo njega sada ne bi mogli ići u ovaj projekt. On je pripremio projekte, odradio javnu nabavu i izabrao izvođača. Također, imali smo imovinsko-pravni problem, koje je riješio novi ravantelj OB Varaždin, Kudelić - kazao je župan, dodavši da od Ministarstva regionalnog razvoja u dva do tri tjedna očekuju odobrenje pa da se može ići u izgradnju.

S druge strane, ravnatelj OB Varaždin napomenuo je da više ne postoje prepreke za aplikaciju projekta i početak gradnje.

– U Hrvatskoj se sve veća važnost pridaje upravo tom palijativnom dijelu medicinske skrbi. Hrvatsko stanovništvo stari i palijativa je vrlo važan segment. Mi smo to prepoznali. Ulažemo u taj segment, a planovi su veliki i Novi Marof se treba profilirati kao vodeća ustanova u Hrvatskoj upravo po pitanju palijative – rekao Kudelić i objasnio da je u izgradnji objekt koji će spojiti dva odjela. Radi se o objektu koji je parcijalno izgrađen, izgrađeni su temelji, a ostatak se treba financirati iz sredstava EU-a.

-Problematični su bili imovinsko-pravni odnosi koje smo prije desetak dana riješili i više ne postoji prepreka za aplikaciju prema europskim fondovima tako da uskoro očekujem početak gradnje – zaključio je Kudelić.

Galerija slika