Strahonja: Potpuno je jasno da Aquatehnika ne može biti podugovarač na projektu Aglomeracije Foto: Arhiva Varaždinske vijesti

Strahonja: Potpuno je jasno da Aquatehnika ne može biti podugovarač na projektu Aglomeracije

Varaždinske vijesti | 2.8.2018. u 16:34h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski gradski vijećnik Vjeran Strahonja komentirao je privremenu obustavu radova na dvije trase Aglomeracije Varaždin do koje je došlo zbog mogućeg sukoba interesa, o čemu su javnost izvjestili direktor Varkoma Željko Bunić i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

- Potpuno je jasno da Aquatehnika, tvrtka kćer Varkoma, ne može biti podugovarač na projektu Aglomeracije za kojeg javnu nabavu raspisuje taj isti Varkom. Također je jasno da direktor Varkoma, gospodin Bunić, nije imao drugog izbora, nego da obavijesti nadležne institucije - smatra Strahonja.

- Možda nije svima jasno, ali je činjenica da takva praksa dogovaranja poslova, pa i reketarenja izvođača na projektima da angažiraju točno određene podizvođače, nije protivna samo specifičnim pravilima koja vrijede za EU projekte, nego je protivna i našim propisima o javnoj nabavi.
Doduše, takva je praksa očito uobičajena. Kako inače protumačiti čuđenje i zabrinutost političara da bi mogli uslijediti penali? Ili kako protumačiti refleksno ispucane ideje da se šteta može umanjiti na način da se formira nekakav garancijski fond kojim bi se takve štete pokrivale, a punio bi se iz državnog proračuna. Očigledno stoga što političarima iz prošle gradske vlasti (i šire) nije jasno da se treba javljati i na projekte gdje posao nije unaprijed dogovoren ispod stola. Nije im jasno da je u uređenim društvima postotak uspjeha ponuditelja na javnim nadmetanjima često jednoznamenkasti broj. Zato su zapeli baš da se na natječaj za Aglomeraciju Varaždin, čiji je nositelj Varkom, na neki način uključi Aquatehnika - dodaje Strahonja.

Komentirao je i trenutno stanje u Aquatehnici.

- Što se sadašnje vlasti tiče, brine to što se Aquatehnika nije javila niti na jedan od desetaka projekata aglomeracija diljem Hrvatske, a radi se o poslovima vrijednim nekoliko milijardi kuna, nego je firma u nekoj vrsti "raspreme". Ako su bivši radnici Aquatehnike lako dobili posao u drugim firmama, znači da su vrijedili. Ako su strojevi iznajmljeni, znači da su vrijedili. Treći faktor, tržište, evidentno postoji. Još jedino ostaje sumnja u sposobnost vlasnika i menadžmenta. Drugih ideja nemam - zaključio je.