VIDEO Strahonja Avaru i Avar Strahonji: Nadam se da se više nećemo vidjeti u sljedećem mandatu

VV | 26.3.2021. u 20:38h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iako ne toliko zanimljivo zbog same teme na današnjoj sjednici, bilo je zanimljivo gledati međusobna prozivanja između zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara i gradskog vijećnika Vjerana Strahonje koji su se sukobili na temi oko Odluke o izmjeni i dopunama o komunalnim djelatnostima.

- Meni je drago da je predlagatelj odustao od dimnjačarskih usluga jer čak i u vrijeme komunizma su obavljali privatnici, eventualno zadruge koje su osnivali dimnjačari. Oko učinkovitosti nemamo potkrijepljeno nikakvim dokazima da bi Čistoća to radila ekonomičnije od privatnog koncesionara. Ja sam za razvoj gospodarskih djelatnosti i privatnih inicijativa gdje god je to moguće, a mislim da je to moguće u linijskom prijevozu. Mislim da situacija danas i prije godinu dana nije ista, ima puno šofera kod prijevoznika, a malo ima posla. Mi smo predvidjeli 600 tisuća kuna u tu svrhu Čistoći, a to nije dovoljno ni za nabavu autobusa i uspostavu te djelatnosti. Time bi se bojim i Čistoćino poslovanje narušilo. Ja sam za to da se opet raspiše koncesija - rekao je Strahonja, a na to je oštar odgovor imao Avar.

- Meni cijeli ovaj dan čudi ponašanje gospodina Strahonje koji samo lupa klevete, samo priča neistine, kao da smo mi svi tu idioti. Gospodine Strahonja, ne bi mi predlagali ovu točku da se linijski prijevoz ide u ruke naše komunalne tvrtke, znači stajališta sam da sve komunalne djelatnosti moraju biti u rukama naših komunalnih tvrtki pa kad smo raspravljali o parkingu i kad sam ja to iznio onda je vaše stajalište bilo nešto drugačije, a sad opet mijenjate ploču. Prvo, postoji točna analiza da li se to isplati ili ne, drugo, uopće nije istina da se za 600 tisuća kuna ne mogu kupiti autobusi. Morate pogledati, upozorit ću vas opet na onu javnu nabavu famoznu o kojoj smo danas raspravljali. Vi sve znate! Vi znate da se ne može za 600 tisuća kuna kupiti autobusi, iako je Čistoća već napravila analizu i ima sve dokaze da je to moguće. Vi znate da to neće biti isplativo, iako je Sjever DAN agencija napravila kompletnu analizu, ne jedanput, nego sada već treći puta. Upravo zato jer smo već 2018. godine vidjeli trend koji se događa u linijskom prijevozu. Postoje analize. Nije netko iz prsta isisao kako bi se kolokvijalno reklo pa se sad sjetio da bi mi mogli neku djelatnost raditi. Dobili smo ponudu, ta ponuda nije bila višestruko financijski teža, nego što je bila nekada, a da nisu cijene porasle, da nema Covida 19 i nemogućnosti vožnje i ukidanja linija i svega ostalog, možda bi situacija bila drugačija. Za vašu informaciju, koji sjedite u nadzornom odboru Čistoće, ima tri magistra prometa. To bi vi trebali znati. Oni su i više nego kvalificirani da to obavljaju. Molim vas da nemojte klevetati tvrtku u kojoj vi obavljate funkciju u nadzornom odboru. Nemojte vrijeđati ljude koji rade i nas ovdje koji smo sigurno napravili analizu prije nego što smo stavili na vijeće. Nije korektno. Za mene to nije normalno - rekao je Avar nakon čega je zaradio opomenu predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana zbog svojeg izražavanja.

- Činjenica je da nadzorni odbor Čistoće nije dobio informaciju da se Čistoća kani baviti linijskim prijevozom putnika. To je činjenica i to se lagano provjeri. Gledajte gospodine Avar, mi se vjerojatno zadnji puta čujemo na ovom vijeću, vi ste meni rekli da ja lupam. Vi ste potpuno jedan nepristojan čovjek. Vi ste jedan od mojih studenata i ja nisam doživio da mi bilo koji student to veli, posebice ne studenti koji su uspješni u svom poduzetničkom poslu i s kojima se ja svakodnevno susrećem. Činjenica je da vi nikada niste bili privatni poduzetnik, koliko ja znam, da bi o tome mogli uopće govoriti. Da bi bili kvalificiran i da bi dijeli takve lekcije što ja razumijem i što ja ne razumijem. Baš ste me uvrijedili. Radujem se da nam završava ovaj mandat i da se s takvim bezobrazlukom i nedostatkom kućnog odgoja više ne susrećem - rekao je Strahonja. 

- Poštovani gospodine Strahonja, prvo, moja imovinska kartica vam je javna i tamo lijepo piše da sam 2015. godine osnova vlastitu firmu pa je naravno jedna neistina da ja nikad nisam bio u privatnim vodama, a i prvi svoj posao sam imao u privatnim vodama. Drugo, kada govorite o nedostatku kućnog odgoja što meni spočitavate, ja ću vas podsjetiti što ste vi izgovorili meni i gospodinu Habijanu. Koliko puta ste nas nazvali raznim pridjevima koje sad neću spominjati da mi predsjednik ne daje i drugu opomenu, a on i ja smo bili svjedoci tome. Znači, vi ste, gospodine Strahonja, od direktora Čistoće tražili da radi mimo zakona i da napravi kazneno djelo, a za to postoje i video i audio zapisi. Ja se isto nadam da se u sljedećem mandatu nećemo susretat jer kao što velite da sam ja uvrijedio vas, vi ste uvrijedili mene isto tako, a to isto nisam doživio od nijednog drugog profesora svojega osim od vas - zaključio je Avar.

Sam prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim djelatnostima kojima se predlaže da se komunalna djelatnost obavljanja linijskog komunalnog prijevoza putnika povjeri trgovačkom društvu Čistoća d.o.o. umjesto da se ista obavlja na temelju koncesije, prihvaćen je većinom glasova, 12 glasova za i sedam suzdržanih glasova.