Što kažu ravnatelji varaždinskih škola: kako će se nadoknaditi nastava zbog štrajka?

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -
Što kažu ravnatelji varaždinskih škola: kako će se nadoknaditi nastava zbog štrajka? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Ne nazire se kraj štrajka koji je 10. listopada počeo u osnovnim i srednjim školama Hrvatske, pa se mnogi roditelji i učenici već sada pitaju kada i kako će nadoknaditi propuštenu nastavu. Iako se u javnosti moglo čuti kako bi se nastava nadoknađivala produženjem nastavne godine, subotama, čak i praznicima pitali smo ravnatelje nekih varaždinskih osnovnih i srednjih škola kakva je trenutno situacija i kada će se nadoknaditi propušteni nastavni sati.
Ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos ističe kako problema oko nastavnog procesa zbog štrajka zasad nema niti ih očekuje.
- Gradivo će se svakako nadoknaditi, ali nikako ne pod praznicima – poručuje.
Navodi kako će škola izraditi plan nadoknade, odnosno svaki će nastavnik dati prijedlog kako nadoknaditi propuštene sate zbog štrajka.
- Moguće je da će biti i koja subota za nadoknadu – ne isključuje tu mogućnost Kos.
Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić poručuje kako u ovom trenutku samo razmišljaju o mogućim modelima koji će biti najprikladniji za učenike.
- Sve ovisi o konačnom broju radnih dana (kojih ima za 1., 2. i 3. razrede u planu nastavne godine više od zakonskog minimuma), a koje će trebati nadoknaditi i procjeni profesora o mogućnostima nadoknade kroz prilagodbu nastavnog gradiva. Međutim, mogu potvrditi da nećemo nadoknađivati nastavu u vrijeme učeničkih jesenskih praznika – poručila je.
Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan ističe kako će po završetku štrajka napraviti analizu i pronaći najbolje rješenje za učenike i nastavnike.
- Također, očekujem odluku i uputu ministrice na državnom nivou, jer smo svi u školama u istoj situaciji i s istim pitanjima. U ovom trenutku nema mjesta zabrinutosti roditelja oko nadoknada subotama ili praznicima. To se sada neće provoditi, jer niti nije planirano u Godišnjem planu i programu škole. Štrajk je specifična situacija i sve posljedice štrajka zahtijevan će odgovoran i ozbiljan pristup te konkretna rješenja, ali ne na štetu učenika – ustvrdila je.
I iz varaždinskih osnovnih škola poručuju da neće biti nadoknade nastave tijekom jesenskih praznika, niti subotama.
- Kako je štrajk bio organiziran tijekom četiri nastavna dana, škole ovo vrijeme mogu nadoknaditi iz kvote nenastavnih dana. U ovoj školskoj godini prema četvrtom modelu imamo tri nenastavna dana. Budući da u školskoj godini treba organizirati 175 nastavnih dana sve će se eventualne nadoknade organizirati prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja – rekao je ravnatelj VI. OŠ Varaždin Mario Stančić.
I u V. OŠ Varaždin propuštena nastava nadoknadit će se nenastavnim radnim danima.
- To su oni dani koji su u Godišnjem planu i programu škole namijenjeni organizacijama županijskih natjecanja, dana škole ili nekih drugih značajnih manifestacija. Prema Odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i odmoru učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. broj nastavnih dana iznosi najmanje 175, za maturante 160. Ukoliko bude potreba za nadoknadom, pristupit ćemo prema članku 8. navedene Odluke ili, ako u međuvremenu Ministarstvo posebnim naputkom odluči drugačije. O potonjem ćemo svakako informirati roditelje ili na sastancima ili preko predstavnika koji su izabrani u Vijeću roditelja – poručio je ravnatelj V. OŠ Varaždin Mario Šipek.
Dodaje kako Zakon o odgoju i obrazovanju propisuje da se nastava u školi izvodi tijekom 5 radnih dana u tjednu, iznimno 6.
- Osobno nisam sklon da se nastava za osnovne škole odvija subotom, a isto tako nisam sklon da se produži nastavna godina jer bi to poremetili cijelu vertikalu sustava, od državne mature do upisa u srednje škole i fakultete – poručio je.
Ravnateljica IV. OŠ Varaždin Jasmina Dvorski podsjeća da je u štrajku dosad provedeno četiri dana.
- Upute o mogućnostima nadoknade očekujemo od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja koje ćemo odraditi nakon zajedničkog dogovora na Učiteljskom vijeću, obavijestivši Vijeće roditelja. Trenutno ne raspolažemo s informacijama u koje će vrijeme predvidivo biti organizirana nadoknada nastave, no vjerujem da se neće remetiti subota, kao obiteljski dan, niti odmor učenika – ustvrdila je.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.