Što kaže inspekcija zaštite okoliša: "mulja" li se s muljem s pročistača otpadnih voda? Foto: Ilustracija/Pixabay

Što kaže inspekcija zaštite okoliša: "mulja" li se s muljem s pročistača otpadnih voda?

IHR/Varaždinske vijesti | 12.1.2020. u 09:20h | Objavljeno u Aktualno

Mulja li se s otpadnim muljem koji nastaje u pročistaču otpadnih voda Karlovca i Duge Rese? Još početkom prosinca pojedini mediji pisali su o tome kako otpadni mulj završava kao gnojivo na poljoprivrednim zemljištima kod Novakovca na području općine Jalžabet, kraj Petrijanca i ludbreškom području.

Karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija preko javnog natječaja odabrala je tvrtke koje će zbrinjavati mulj. On se trebao voziti na preradu u Sloveniju, no umjesto toga navodno je završavao na poljima u Varaždinskoj županiji.

Godišnje 2.700 tona mulja

U poljoprivredi se, naime, može koristiti samo obrađeni mulj, a otpadni mulj se, temeljem Pravilnika o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja, ne smije koristiti na poljoprivrednim površinama za proizvodnju hrane jer može sadržavati teške metale opasne po zdravlje. Je li neobrađeni mulj završavao na poljima u Varaždinskoj županiji nisu nam potvrdili ni u Ministarstvu poljoprivrede, ni u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Iz oba ministarstva uputili su nas na Državni inspektorat.

- U tijeku su postupanja inspekcije zaštite okoliša Državnog inspektorata te nakon okončanja o rezultatima ćemo vas pravodobno izvijestiti - kratko su poručili.

Na to čekaju i u tvrtki Vodovod i kanalizacija, u kojoj su nam pojasnili kako su za zbrinjavanje mulja zadužene tvrtke Eko logic i Vodopijak, s kojima je tvrtka potpisala ugovor u kolovozu prošle godine na rok od godinu dana.

- Smatramo da smo izjavama danim u medijima jasno poslali poruku javnopravnim tijelima za poduzimanjem svih potrebnih radnji. Visoki standardi poslovanja koje smo si postavili ne dopuštaju nam bilo kakve sumnje i nedoumice u našem poslovanju, pogotovo kada je u pitanju zaštita okoliša. Očekujemo da će nadležne institucije što prije rasvijetliti slučaj – poručili su i pojasnili kako potpisani Ugovor propisuje zbrinjavanje mulja prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, a krajnje odredište je bioplinsko postrojenje tvrtke Landia u Tordincima.

- Ugovorom je utvrđena okvirna godišnja količina mulja kojeg treba zbrinuti, a to je 2.700 tona, dok je ugovorena godišnja vrijednost nabave 1.120 500 kuna bez PDV-a – izvijestili su.

Istražuje se

Je li bilo odlaganja otpadnog mulja na području Varaždinske županije istražuje se i na terenu. Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić rekao je kako prijava mještana nisu imali, dok su načelnici Općine Petrijanec Željko Posavec i Općine Jalžabet Mirko Magić poručili kako istražuju o čemu se radi te će po potrebi reagirati, odnosno prijaviti nadležnim institucijama ako se utvrde sumnje na eventualno protuzakonito i štetno korištenje mulja na njihovom području.

Ni u Varaždinskoj županiji nemaju saznanja o dovozu otpadnog mulja s karlovačkog pročistača otpadnih voda, niti saznanja na koja područja je dovezen.

- Jedinice lokalne samouprave nisu nas obavijestile o tome. Iako Varaždinska županija nije nadležna za postupanje po tom događaju, da je pravovremeno imala saznanja o tome, hitno bi informaciju proslijedila Državnom inspektoratu – inspekciji zaštite okoliša kao jedino mjerodavnoj instituciji za utvrđivanje činjeničnog stanja – poručili su.

Označeno u