Stiže vrhunac: Raste broj oboljelih od gripe u Varaždinskoj županiji Foto: ilustracija / Pixabay

Stiže vrhunac: Raste broj oboljelih od gripe u Varaždinskoj županiji

I.D./Varaždinske vijesti | 26.1.2018. u 18:28h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj je županiji od početka prosinca do 21. siječnja od gripe oboljelo ukupno 525 osoba.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije pokazuju da je, nakon ukupno 27 oboljelih od gripe u prosincu te 45 evidentiranih slučajeva u prvom tjednu siječnja, značajniji porast novooboljelih zabilježen u drugom tjednu siječnja, kada su od gripe oboljele 202 osobe, dok je u trećem tjednu novooboljelih bilo 278. Najviše oboljelih je u dobnoj skupini između 30 i 64 godine. Srećom, dosad u Varaždinskoj županiji nije bilo smrtnih slučajeva vezanih uz gripu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Kako navodi HZJZ, u Hrvatskoj je, zaključno s 21. 1. 2018. godine, službeno registrirano ukupno 15.260 oboljelih od gripe, od čega je 40 posto prijava (6.134) stiglo u trećem tjednu siječnja. To upućuje da se i dalje nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se ubrzo postići plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana tijekom veljače, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

Podsjetimo, gripu treba preležati, navodi portal gripa.hr. Pijenje mnogo tekućine i mirovanje važnije je od udarnih doza vitamina C ili češnjaka. Gripa ne zahtijeva posjet liječniku, ali treba ostati kod kuće i ne širiti zarazu. Gripa se najčešće izliječi bez intervencija, a liječniku treba otići samo ako temperatura traje dulje od četiri, pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili poremećaj svijesti. Primjerice, ako dijete ima konvulzije ili se ne može probuditi, a odrastao čovjek osjeća smušenost i vrtoglavicu. Gripu uvijek prati tjelesna temperatura viša od 38°C, što isušuje organizam.

Najbolji su topli napici (jer prevrući štete grlu, jednako kao i hladni), ne previše zaslađeni i bezalkoholni. Treba ih piti u dostatnim količinama kako bi se nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem i visokim temperaturama. Za spuštanje temperature mogu se koristiti lijekovi za snižavanje temperature, tuširanje u mlakoj vodi , a nikako alkoholni oblozi. Ako je nos začepljen, treba uzimati kapi za nos tako da bude prohodan jer ako nije, može doći do upale srednjeg uha. Korisne su i pastile za grlo kako bi sluznica grla zadržala vlažnost. Dobro je koristiti bili kakve bombone jer se tako ovlažuje grlo i smanjuje nadražaj na kašalj. U slučaju da je kašalj jači, preporučuje se sirup protiv kašlja.