Promocija monografije slikara Ljubomira Levačića uz izložbu u srijedu

VV | 20.11.2017. u 11:46h | Objavljeno u Društvo

Uz monografsku izložbu Ljubomira Levačića, trenutačno postavljenu u Gradskom muzeju Varaždin, u sklopu Srijede u Muzeju, 22. studenoga ove godine, u palači Sermage (Trg M. Stančića 3), predstavlja se monografija o tome akademskome slikaru, nedavno objavljena u nakladi Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Spomenuto izdanje donosi bogat uvid u cjelokupno umjetničko djelovanje Ljubomira Levačića, o čemu u svojim tekstovima govore povjesničar umjetnosti, ujedno i autor stručne izložbene koncepcije, Marijan Špoljar i sâm autor.

Ljubomir Levačić (r. u Čakovcu) diplomirao je slikarstvo na ALU u Sarajevu, gdje je završio i poslijediplomski magistarski studij slikarstva. Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture apsolvirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je autor nekoliko javnih plastika u Hrvatskoj i Austriji. Nagrađivan je za slikarska ostvarenja. Član je HDLU-a Zagreb i predstojnik Katedre umjetničkog područja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pročelnik Odsjeka u Čakovcu.

Monografska izložba Ljubomira Levačića, otvorena za razgled do 3. prosinca ove godine, kroz prikaz najznačajnijih radova uvodi nas u pregled njegova dugogodišnjega, kontinuiranoga i plodnoga umjetničkog stvaralaštva u razdoblju od akademskih dana do danas. Na izložbi su zastupljene slike, objekti, prostorne instalacije i fotografije javnih plastika, iz kojih se iščitavaju autorove osnovne odrednice stila, građenoga na geometrijskim postulatima, na tragu minimal arta, čistih, jasnih i sintetiziranih formi. Levačićevu likovnu poetiku Marijan Špoljar okarakterizirao je riječima: „Posve reducirani predmetni svijet, forma koja se uvijek bazira na geometrijskom arhetipu, neutralni ili – barem nenaglašeni – rukopis, baratanje s vrlo ograničenim registrom boje, oprezni ulaz u prostor i labavi okvir discipline temeljna su određenja njegove plastičke produkcije.“

U predstavljanju monografije o Ljubomiru Levačiću sudjeluju izv. prof. dr. sc. Tamara Turza Bogdan, prodekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek Čakovec i autor teksta Marijan Špoljar.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.