Škapularevo: varaždinski franjevci najavili svete mise i svečanu proslavu Majke Božje Karmelske

MGA/Varaždinske vijesti | 14.7.2019. u 20:30h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski franjevci osobito svečano slave Majku Božju Karmelsku – Škapularevo na sam liturgijski spomendan 16. srpnja, no još svečanija je ona vanjska proslava, prve nedjelje nakon Škapulareva. Ove godine to će biti 21. srpnja, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

Na Škapularevo dakle, u utorak 16. srpnja, svete mise u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu bit će u 7, 8, 9, 11 i u 18.30 sati. Osim toga bit će i molitva za obitelj te susret obučenih u škapular od 17.30 sati.

Uoči vanjske proslave Škapulareva bit će trodnevna duhovna priprava koju će predvoditi fra Darko Tepert od 18. do 20. srpnja 2019. Svaki dan trodnevnica će započinjati pobožnošću Majci Božjoj Karmelskoj u 17.45 te će se nastaviti svetom misom u 18.30 uz prigodnu homiliju.

Prvoga dana trodnevnice svetu misu će svojim pjevanjem animirati zbor VIA koji djeluje kod varaždinskih kapucina. Drugog dana, u petak 19. srpnja, pjevanje će animirati FRAMA koja djeluje u franjevačkoj crkvi, dok će posljednjeg dana trodnevne duhovne priprave misno slavlje svojim pjevanjem uveličati časne sestre uršulinke također iz Varaždina.

Vanjska proslava Škapulareva bit će u nedjelju 21. srpnja kada će središnje euharistijsko slavlje u 18.30 sati predslaviti generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić.

Toga dana mise će još biti prije podne u 7, 8, 9 i 11 sati.

Uobičajeno, oblačenje škapulara u Varaždinu bit će moguće nakon svake mise na samu Gospu Karmelsku 16. srpnja, te na dan vanjske proslave 21. srpnja.

Podsjetimo, pri franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu bratovština Majke Božje Škapularske osnovana je 1673. godine. I premda je car Josip II. još 1786. dokinuo sve bratovštine, u Varaždinu je još uvijek živo štovanje Škapularske Gospe.

Označeno u