Šest zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj: zasad nema potrebe za zabranom javnih okupljanja Foto: Ilustracija/Pixabay

Šest zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj: zasad nema potrebe za zabranom javnih okupljanja

IHR/Varaždinske vijesti | 29.2.2020. u 18:40h | Objavljeno u Aktualno

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno šestero oboljelih, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke. Stožer civilne zaštite RH danas je s načelnicima županijskih stožera i pročelnicima područnih ureda civilne zaštite MUP-a u Hrvatskoj održao videokonferenciji, te je zaključeno kako su da i dalje nema potrebe generalne zabrane javnih okupljanja s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji.

- Apeliramo na sve osobe koje su boravile na područjima koja su zahvaćena novim koronavirusom (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja - poručili su iz Stožera.

Na današnjem video sastanku zaključeno je kako su županijski stožeri civilne zaštite proveli sve naložene i preporučene mjere od Stožera civilne zaštite RH te da je međusobna razmjena podataka točna, brza i funkcionalna.

- Po svim pitanjima važnima za provedbu mjera za suzbijanjem širenja koronavirusa, potrebno je oslanjati se na epidemiologe u županijskim stožerima i pratiti preporuke Stožera civilne zaštite. I dalje se nastavlja s aktivnostima te su u stalnoj komunikaciji radi praćenja daljnjeg razvoja situacije i poduzimanja potrebnih koordiniranih mjera - poručuju iz Varaždinske županije.

Osobe koje se nalaze samo u tranzitu kroz Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor sukladno uputi HZJZ.
Epidemiološka služba pripremila je uputu za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja. Radi njihove samozaštite bit će nužno korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo, koje možete pogledati OVDJE.

I dalje se preporučuje pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

• Čišćenje i dezinfekcija prostora (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/02/Korona-prostorije_.pdf)
Naputak za zdravstvene ustanove namijenjen bolesnicima i osobama u pratnji
Preporuka postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama (dječjim vrtićima, školama i đačkim domovima
Preporuka postupanja u sveučilištima i veleučilištima
Preporuka postupanja u ustanovama socijalne skrbi
Uputa za poslodavce i radnike vezano uz nCoV bolesti (COVID-19)

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.
Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.
Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu, što možete pročitati OVDJE.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

/

Označeno u