SDP uputio apel u Sabor: "Nećemo odustati od obrane od tuče i hitne pomoći poljoprivrednicima"

VV | 7.7.2023. u 09:49h | Objavljeno u Aktualno

SDP Varaždinske županije ističe da neće odustati od svojih zahtjeva da se provode Zakoni Republike Hrvatske i da oni vrijede za sve, pa tako i za Zakon o obrani od tuče.

Saborska zastupnica i predsjednica SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora ponovila je i za saborskom govornicom koliko je nužno što hitnije uspostaviti učinkoviti sustav obrane od tuče, kao što je hitno i obeštetiti sve one koji su pretrpjeli štete zbog elementarnih nepogoda.

- Velike štete na poljoprivredi, ali i na kućama gospodarskim objektima i automobilima nisu tek dnevno politička tema nego problem s kojim se suočavamo i koji neće nestati. Ne možemo utjecati na vremenske uvjete, ali zato možemo barem pokušati pomoći svojim sugrađanima, a posebice onima koji od poljoprivrede žive. Obećanja koja naši sugrađani dobivaju od Vlade i ministrice Vučković kad obilazi teren jednostavno nisu dovoljna.

Još uvijek se vode prijepori oko samog provođenja sustava obrane od tuče, je li bolje raketama, avionima, generatorima… Međutim, srebrov jodid je trenutno jedino sredstvo i koriste ga države u okruženju. Državni hidrometeorološki zavod koji je nadležan trebao bi reći na koji način se gradovi i općine, odnosno svi građani ove zemlje, mogu obraniti od tuče.

Iz dopisa Ministarstva gospodarstva od srpnja prošle godine upućenog saborskom Odboru za poljoprivredu imamo obećanje da ˝će se Ministarstvo snažnije uključiti i osigurati sredstva za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama i mjera ublažavanja klimatskih promjena. Također, potrebno je iskoristiti fondove Europske unije za jačanje otpornosti Republike Hrvatske na klimatske promjene i za transformaciju prema klimatskoj neutralnosti.˝ Od tada se očito ništa dogodilo nije, osim novih elementarnih nepogoda – podsjetila je Barbara Antolić Vupora.

Ponovila je SDP-ove mjere za koje je još jednom naglasila da su nužne i hitne te da se trebaju provesti bez odgađanja i opravdavanja:

 1.      Pomoć svim poljoprivrednicima na isti način, pravedno i u istim iznosima. Sada imamo situaciju da oni koji su plaćali osiguranje dobivaju do 30 posto od ukupne štete, a oni koji nisu usjeve osigurali od države dobivaju 50 posto. Tražimo da se isplati razlika i da se nepravda ispravi. Spomenimo i da je u Hrvatskoj svega 3 posto poljoprivrednika osiguralo svoje usjeve, u Sloveniji je primjerice više od 40 posto,

2.      Hitno i cjelovito pokretanje sustava protugradne obrane. Ukoliko Državni hidrometeorološki zavod nije u stanju to provesti, onda neka obvezu preuzme neko drugo tijelo

3.      Omogućavanje poljoprivrednicima legalizaciju svojih staklenika/plastenika i ostalih gospodarskih objekata, na jednostavan i priuštiv način, bez kompliciranja i birokracije, onako kako to država primjerice omogućava kroz legalizaciju romskih naselja. Sada imamo situaciju da se mnogi nisu mogli ni javiti za državne subvencije/pomoć jer objekti nisu legalizirani,

4.      Isplata državnih subvencija/pomoći u što kraćem roku, a ne da se čeka po godinu dana, kao što je to slučaj s ljudima kojima su pred više od godinu dana uništeni usjevi, staklenici, plastenici, kuće i gospodarski objekti u Velikom Bukovcu,

5.      Hitna isplata obećane pomoći za posljedice od suše, budući da je još prošle godine proglašena elementarna nepogoda.