Sastankom o temi ovisnosti obilježen Dan otvorenih vrata Probacijskog ureda Varaždin Foto: Krešimir Đurić

Sastankom o temi ovisnosti obilježen Dan otvorenih vrata Probacijskog ureda Varaždin

M.P./Varaždinske vijesti | 10.12.2016. u 07:00h | Objavljeno u Aktualno

Probacijski ured Varaždin, koji djeluje u sastavu Ministarstva pravosuđa, Uprave za kazneno pravo i probaciju, petu godišnjicu svojega rada obilježio je Danom otvorenih vrata 9. prosinca kada je održan i regionalni supervizijski sastanak povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Sastanku su se odazvali predstavnici varaždinske i međimurske policije, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske i Međimurske županije te Opće bolnice Varaždin i Županijske bolnice Čakovec koji su sa službenicama Probacijskog ureda Varaždin razmijenili iskustva i iznijeli prijedloge za daljnje poboljšanje suradnje u radu s ovisnicima, među kojima prevladavaju alkoholičari. S navedenim službama Probacijski ured Varaždin ujedno i najčešće surađuje u svojem radu.

Mr.sc. Zemira Medved, dr. med., voditeljica Odjela za psihijatriju OB Varaždin, koja je također sudjelovala na današnjem sastanku, ponovno upozorava kako je najveći problem u Varaždinskoj županiji ovisnost o alkoholu.

- Radim na odjelu gdje se liječe ovisnici o alkoholu i stalno imamo pacijenata. Manje je onih koji dolaze po prvi puta, a znatno je više recidivista. Ima pacijenata mlađe i srednje dobi, onih od 40-50 godina, koji nažalost znaju biti jako oštećeni alkoholom. To nas najviše muči - ističe Medved.

Samo obilježavanje mjeseca borbe protiv ovisnosti, dodaje, nije dovoljno već bi se aktivnosti trebale provoditi tijekom cijele godine, odnosno svih 12 mjeseci.

- Tu prvenstveno mislim na borbu protiv ovisnosti o alkoholu jer je to najveći problem, znatno veći od problema droge koja je relativno pod kontrolom. Također moram dodati da mi u Varaždinu imamo odjel na kojem se bavimo ovisnicima o alkoholu i na koji na liječenje dolaze ne samo Varaždinci već i pacijenti iz susjednih županija, a imamo i udrugu koja dalje nastavlja vaninstitucionalno praćenje. Međutim, situacija je daleko od optimalne - kaže Medved.

Upozorava kako mladi danas kombiniraju sve i svašta te u pitanju više nije samo jedna ovisnost.

- Riječ je o politoksikomanijama gdje imamo multiple ovisnosti i eksperimentiranja sa svime i svačime. Tako da mladi kolege danas moraju dobro znati farmakologiju jer dolaze nove droge i nova sredstva, no rekla bih da na našem području još uvijek imamo izrazito izražen problem alkohola - upozorava Medved.