Reorganizacija rada u OB Varaždin zbog povećanja broja pacijenata pozitivnih na Covid-19

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.10.2020. u 13:20h | Objavljeno u Aktualno

Uslijed povećanja broja hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na Covid-19 slijedi reorganizacija rada u OB Varaždin, javljaju iz Bolnice priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

"Ovih smo dana svjedoci eksponencijalnog povećanja broja zaraženih od Covida-19, kako u čitavom svijetu, Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji. Budući da je poznata činjenica da čak do 20 posto zaraženih bolesnika u konačnici završi na bolničkom liječenju, postoji sve veći pritisak na bolnički zdravstveni sustav i sve veći priljev zaraženih pacijenata.

Tako se i u OB Varaždin samo u zadnjih 48 sati broj pacijenata na bolničkom liječenju udvostručio. Na današnji dan na bolničkom liječenju nalazi se 19 pacijenata. To su sve teško oboljele osobe sa teškom kliničkom slikom koja uključuje upalu pluća a jedna je na respiratoru.

Zbog zapunjenosti Primarnog respiracijskog centra u KB Dubrava i Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” takve bolesnike nije više moguće transportirati na liječenje u Zagreb kao što je to do sada bio slučaj pa se spomenuti pacijent nalazi na respiratoru u OBV.

Ovakav veliki broj hospitaliziranih pacijenata zahtjeva hitnu reorganizaciju bolničke službe, što se, nažalost, mora odraziti i na obim usluga koje će OBV u sljedećim danima pružati svojim sugrađanima. Treba napomenuti da se trenutno u samoizolaciji nalazi 36 bolničkih djelatnika i dodatnih 10 je pozitivno na koronavirus, što čini praktički 3 posto ukupnog broja djelatnika bolnice. Očekujemo da će se u sljedećim danima taj broj nažalost povećavati.

Imajući u vidu činjenicu da se na području Varaždinske županije trenutno u samoizolaciji nalazi oko 1.200 osoba, očekujemo u sljedećim danima dodatni priljev pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnicu. U ovim uvjetima već sada preopterećenog bolničkog sustava, prvenstveno objedinjenog hitnog bolničkog prijema i potrebe za osiguranjem dodatnih bolničkih kapaciteta za liječenje Covid-19 bolesnika, primorani smo napraviti određene organizacijske promjene.

Ovim putem obavještavamo korisnike naših usluga da će se opseg specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite i hladnog programa koji uključuje dio naručenih operacijskih zahvata i dijagnostičko-terapijskih postupaka morati postepeno smanjivati. Opća bolnica Varaždin radit će prema trenutno dostupnom broju djelatnika i prema trenutnim mogućnostima. Zbrinjaviti će se svi hitni bolesnici, djeca i onkološki bolesnici, a sve one kod kojih će doći do privremene odgode operacijskog zahvata, dijagnostičko-terapijskog postupka ili pregleda, u ovom trenutku molimo za razumijevanje i strpljenje. Ovim putem još jednom apeliramo na nužnost pridržavanja propisanih epidemioloških mjera jer u protivnom prijeti kolaps bolničkog zdravstvenog sustava".