Habuš u srijedu hitno pred vijećnike s novim prijedlogom proračuna zbog obnove vrtića?!

M.P./Varaždinske vijesti | 13.2.2017. u 12:04h | Objavljeno u Aktualno

- Vidjet ćemo što kažu vijećnici. Prijedlog proračuna su dobili u petak, treba im vremena da ga prouče i ne želim ništa prejudicirati. No, ako će odlučivati razumom, onda će ga prihvatiti. Ovo nije proračun SDP-a, HNS-a ili HDZ-a, ovo je proračun Grada - rekao je to varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na današnjem briefingu s novinarima odgovarajući na novinarsko pitanje ima li potrebnih 13 ruku vijećnika za izglasavanje prijedloga proračuna.

Sjednica je po hitnom postupku sazvana za srijedu, 15. veljače, a razlog hitnosti je, uvjerava Habuš, činjenica što su ovih dana od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu dobili prijedlog sporazuma za energetsku obnovu vrtića u Kozarčevoj, Trakošćanskoj i Dravskoj ulici.

- Četvrtak je zadnji rok za potpis, ako to ne učinimo, vrtiće do iduće godine nećemo moći kandidirati na natječaj za energetsku obnovu. Usto, u proračunu su i sredstva za rekonstrukciju elektroinstalacija na 5. OŠ te adaptaciju 6. OŠ, ako i sredstva za izgradnju rotori na raskrižju Krležine i Filićeve i kod "Branke" u Optujskoj ulici. Usto, osigurana su i sredstva za adaptaciju četiri sportska terena te nove vrtiće u Hrašćici i Kućanu. To su glavni razlozi hitnosti - kaže Habuš dodavši da je prijedlog proračuna planiran temeljem izvršenja prošle godine.

Inače, ovaj je prijedlog proračuna znatno manji u odnosu na onaj krajem prosinca. Ukupni prihodi i primici u prvom, prosinačkom prijedlogu varaždinskog proračuna iznosili su 327 milijuna kuna, a pred vijećnicima se naposljetku našao proračun s ukupnim prihodima i primicima od 262 milijuna kuna, budući da je Habuš iz prijedloga proračuna nekoliko dana uoči same sjednice "izbacio" 67 milijuna kuna prihoda planiranih od prodaje Termoplina. U novom prijedlogu proračuna ukupni prihodi i primici planirani su u iznosu od 239,9 milijuna kuna, a ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 244,8 milijuna kuna. U ukupni proračun uključen je i preneseni neiskorišteni dio zaduživanja iz 2013. godine od 4,9 milijuna kuna.

Ukupni prihodi planirani su u iznosu od 239,4 milijuna kuna pri čemu na prihode poslovanja otpada 231,3 milijuna kuna, a na prihode od prodaje nefinancijske imovine 8,1 milijun kuna. Prihodi od poreza planirani su u iznosu od 122,1 milijun kuna, a Grad računa i na 22,7 milijuna kuna pomoći iz inozemstva i subjekata unutar države (od čega 6,4 milijuna kuna iz državnog i županijskog proračuna).

Ukupni rashodi iznose pak 238 milijuna kuna (rashodi poslovanja 201 milijun kuna, a rashodi za nabavu nefinancijske imovine 36,4 milijuna kuna). Zanimljivo je što je za rashode za zaposlene predviđeno 63,2 milijuna kuna (od čega samo na plaće 52 milijuna kuna), što je za gotovo pet posto više nego 2016. Razlozi povećanja su povećanje broja zaposlenih krajem 2016., više planirani rashodi za dužnosnike (obzirom na izbornu godinu) i povećanje osnovice.

Dodajmo na kraju da je iz prijedloga proračuna izbačeno 11,3 milijuna kuna predviđenih za kupnju Vartekstove robne kuće, ali i prihod od eventualne prodaje Termoplina. No, u prijedlogu je predviđeno 15,2 milijuna kuna za kupnju vatrogasnih vozila gradskoj JVP.