Rasprava o proračunu: Je li Sporazum o JPP-u pravno utemeljen? Foto: Krešimir Đurić

Rasprava o proračunu: Je li Sporazum o JPP-u pravno utemeljen?

V.M./Varaždinske vijesti | 25.11.2016. u 12:35h | Objavljeno u Aktualno

Nakon više od sat i pol rasprave, većinom glasova vijećnika Županijske skupštine Varaždinske županije prihvaćen je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2017. godinu i projekcije za 2018. i 2019. godinu, koji iznosi 204,7 milijuna kuna.

- Ovo je najvažniji dokument koji donosi Županijska skupština. Dokument je napravljen na vrhunski način, a u javnoj raspravi koja je trajala tri tjedna nije došla ni jedna zamjerka, a nije došao ni jedan amandman. Kad se iščita, naš proračuna je za 2017. godinu 871 milijun kuna. Ponovno smo osnivači Opće bolnice Varaždin i bolnice u Varaždinskim Toplicama i djelujemo kao jedna jako bogata županija. No je li doista tako? - započeo je uvodno izlaganje varaždinski župan Predrag Štromar.

Dodao je kako je proračun Varaždinske županije zapravo 204,7 milijuna, odnosno realni proračun iznosi tek oko 65 milijuna kuna.

- Naš realni proračun je negdje između 60 i 70 milijuna kuna. U tom proračunu je dio kredita, sredstva za rad svih službenika, tu su svi troškovi školstva, od subvenciniranog prijevoza do besplatnih udžbenika. Od 2009. prihodi su se smanjili za 35 milijuna kuna, imamo manje nego što smo imali 2008. To govori kako nas je u tih osam godina gledala središnja vlast, pola je bila jedna, pola je bila druga. Dobivalo se skoro ništa, osim izgradnje škola i ovih 15 milijuna kuna i to nam sad ovi oduzimaju. Ako nam to oduzmu, naši prihodi se neće dići ni za jednu kunu - rekao je župan dodavši kako je vjerovao ministru Mariću te da mu se svidjela njegova porezna reforma, ali da se ona realizirala samo na pojedinim zakonima.

Rasprava oko proračuna svela se potom na Sporazum o javno privatnom partnerstvu između države i Varaždinske županije. Radi se o 15 milijuna kuna koje bi država trebala sufinancirati Varaždinskoj županiji.

Vijećnica Nadica Dreven Budinski nalasila je kako je ministart financija Marić jučer rekao da sporazum nije pravno utemeljen. Dodala je kako HDZ neće podržati ovakav proračun.

Vijećnik Hren obratio je pozornost na gotovo 40 milijuna kuna, izos u proračunu koji ide na funkcioniranje županijske uprave.

- 40 milijuna kuna ide na funkcioniranje ove uprave! Ne na projekte koji bi bili korisni građanima, nego na pogon ove uprave. Svake smo godine sa svakim proračunom sve više ovisni o nekoj vlasti. Mi smo zapravo vijećnici koji se moraju brinuti o mještanima ove županije. Do sad se nismo ni na koji nači izborili u Saboru, nismo ništa poduzeli da se ne nanosi šteta nama kao lokalnoj zajednici što se tiče proračunskih sredstava - upozorio je Hren dodavši da ga najviše zabrinjava 15 milijuna kuna prema Sporazumu o JPP-u s državom.

- Ako će to biti teret proračuna Varaždinske županije, dolazimo u opasnost da nećemo moći funkcionirati kao županija. Mislim da to nije rješenje, ali treba izvući pouku. Nećemo podržati ovaj proračun jer nema realnih utemeljenja o kojima bi se ozbiljno moglo raspravljati - naglasio je.

Da se ipak radi o "proračunu nade" istaknuo je vijećnik Stolnik u ime Kluba HNS-a i HSU-a.

- Podržat ćemo proračun, jer je to proračun nade zbog toga što je tu bilo puno govora da ovisimo o državi i o ministarstvima, hoće li nam dati neki novac. Mi svi koji smo sad vijećnici moramo biti spremni da sljedećoj generaciji u ovoj skupštini omogućimo da ti prihodi budu ostvareni - istaknuo je Stolnik.

S njim se složio i vijećnik Vlaisavljević naglasivši kako je situacija teška.

- Je li realno da jedna država napravi sporazum i nakon dvije godine se pita je li taj sporazum zakonit. Je li to društvo u kojem mi želimo odgajati našu djecu? Jesu li to poruke nade? To je naš proračun, svi mi živimo s našim građanima. Hoće li porezna reforma biti dobra? Ne znam... Ova županija pokazuje da je zakonski odgovorna - rekao je Vlaisavljević.

Vijećnik Krtanjek je još jednom napomenuo kako svi znaju da su ugovori po jpp-u preskupi, da se moglo puno jeftinije i povoljnije.

- Župane, zašto ne razmišljate o reprogramiranju jpp ugovora? Živimo li mi u istoj županiji? S kim se vi družite? Ja se družim s puno ljudi. Ja nisam nikoga čuo da je ove godine dobio pet posto veću plaću. Gdje ste vi došli do tog podatka? - pitao je Krtanjek Štormara koji mu je odgovorio da su to podaci Zavoda za statistiku.

- Ako netko ima druge, točne podatke neka ih pokaže. Što se tiče Sporazuma, mi imamo sporazum s ministrom Jovanovićem i taj sporazum se mora poštivati. Mora se platiti, mi smo tužili državu i morat će nam platiti. Država nije pokrenula mirno rješavanje spora. Do danas nismo dobili ni jedan odgovor o mirnom rješavanju spora. Zašto ova i prošla Vlada nisu pokrenule proces mirenja - pitao je župan.

Na Sporazum se vratila i vijećnica Nadica Dreven Budinski naglasivši kako je HDZ upozoravao na to da model javno-privatnog partnerstva nije dobar.

- Godinama govorim da JPP model nije dobar. Uporno smo objašnjavali da ne možemo opteretiti stanovništvo općine na toliki iznos, a župan je samo rekao - netko će to platiti. Dožupan me prozvao da sam protiv obrazovanja. Sporazum ako je valjani i ako ima pravnu utemeljenost, on će biti ispoštovan. Tako je rekao ministar Marić. Mi nismo protiv ove županije, nismo protiv obrazovanja, ali smo uvijek govorili da je JPP loš i preskup model - zaključila je Dreven Budinski.

Štromar joj je odgovorio da je Sporazum s državom pregledala revizija te da nema saznanja da bi on bio nevaljan.