Županija osigurala 300.000 kuna potpora za event industriju i putničke agencije: Kako do njih? Foto: Ilustracija/Pixabay

Županija osigurala 300.000 kuna potpora za event industriju i putničke agencije: Kako do njih?

IHR/Varaždinske vijesti | 10.2.2021. u 14:18h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u području event industrije i putničkih agencija, koji je otvoren sve do kraja ovog mjeseca. Ovim javnim pozivom ukupno je osigurano 300.000 kuna, a riječ je o jedinstvenom načinu potpora za ovaj vid industrije u Hrvatskoj.

- Prema našim informacijama još nitko na ovakav način nije pomogao event industriji i putničkim agencijama, odnosno pružio im potporu u ovom obliku. Ovim pozivom Varaždinska županija se odazvala na zahtjeve Udruge Glas poduzetnika, ali i svih naših ostalih poduzetnika koji se bave industrijama iz djelokruga turizma, u principu event industrijama, našim putničkim agencijama i turoperatorima. Iako nisu direktno zatvoreni, i oni su u ovoj pandemiji pogođeni, odnosno njihovo postojanje dovedeno je na jedan sklizak teren - rekako je Mladen Jakopović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije na današnjoj konferenciji za novinare u Županijskoj palači.

Cilj Javnog poziva je pružanje potpore u osmišljavanju i provedbi projekata koji su u funkciji cjelogodišnjeg osmišljavanja turističkih događanja u Varaždinskoj županiji, prije svega u cilju očuvanja radnih mjesta u tim poslovnim subjektima.

100221_Javni_poziv_Agencije_-2.jpg

- Varaždinska županija je osigurala financijska sredstva i ona se nalaze u proračunu Turističke zajednice Varaždinske županije, a korisnici tih sredstava bit će dvije vrste industrija: izvođačke umjetnosti i pomoćne djelatnosti u umjetničkim djelatnostima te putničke agencije i turoperatori - najavio je akopović i objasnio koji su kriteriji po kojima će se odobravati potpore.

- Što se tiče izvođačkih industrija, svi zaintersirani moraju prijaviti aktivnosti i događanja na području županije koje će moći realizirati do kraja tekuće godine, a što se tiče putničkih agencija, tražimo da one nama predlože minimalno dva paket aranžmana iz područja kulture, gastronomije, aktivnog, zdravstvenog i ruralnog turizma, odnosno njihovi prijedlozi moraju sadržavati enogastronomsku ponudu Varaždinske županije i minimalno jedno noćenje. Ocjenjivat ćemo kreativnost i neke nove programe koji dosad nisu bili osmišljeni na našem području, no moraju se realizirati do kraja ove godine. Maksimalni iznos potpore koje smo osigurali je do 15.000 kuna i Javni poziv je otvoren do kraja veljače. Svi su pozvani - rekao je Jakopović i dodao da će se osigurana sredstva u iznosu od 300.000 kuna, bude li potrebno, povećati.

Željko Bedković, predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije naglasio je kako je ovaj Javni poziv samo nadogradnja na sve projekte koje provodi Turistička zajednica Varaždinske županije.

- Jedan od ciljeva ovog javnog poziva koji danas izlazi van ima u sebi smisao da se turističke agencije, koje su dosad bile okrenute organiziranju putovanja naših građana na neke druge destinacije, okrenu prema nama te da svojim programima i projektima dovedu turiste na naše područje. S obzirom na to da smo upoznati da turističke agencije kadrovirane kvalitetnim ljudima uopće ne sumnjamo u njihovu kreativnost i inovativnost u projektima, a aktivnosti koje će provesti polučit će rezultat za cijelu Županiju. Drugi cilj je da Kuće za odmor s pričom, privatni iznajmljivači i OPG-ovi popune lakše svoje kapacitete u suradnji s turističkim agencijama - rekao je Bedeković.

Upravo su Kuće za odmor s pričom, jedinstveni projekt Varaždinske županije bilježe odlične rezultate u prošloj godini unatoč koronakrizi. Na to se osvrnuo i varaždinski župan Radimir Čačić, koji je najavio kako će i ove godine osigurano milijun kuna potpora u turizmu.

- I tih milijun kuna, uz ovih 300.000 kuna koje smo osigurali za putničke agencije i event industriju, sve to je praćeno s aktivnostima i mene osobno, ali i saborske zastupnice Natalije Martinčević u odnosu na Vladu. Moram ovom prilikom pohvaliti Vladu Republike Hrvatske koja je imala sluha  te je na inicijativu Reformista i naše saborske zastupnice Martinčević prihvatila važnu mjeru za pomoć ugostiteljstvu. Mjera se odnosi na naknadu za podmirenje fiksnih troškova poput najma prostora, pričuve, električne energije, vode, plina i komunalnih troškova, a koja će se od sada isplaćivati poduzetnicima koji upute zahtjev prije plaćanja pristiglih računa. To je fantastična promjena i pokazuje senzibilitet naše Vlade. To vrijedi i za naše ugostitelje, a mi ih imamo 600 na koje se to odnosi i već danas vidimo da je na razini Hrvatske 6000 zahtjeva predano. Svaki od tih segmenata o kojim govorimo bitno doprinosi oporavku ugostiteljstva i naše turističke industrije, ali i rastu ukupne ponude turističke Varaždinke županije - istaknuo je Čačić.

I u prvom valu borbe s pandemijom koronavirusom Varaždinska županija bila je prva na liniji pomoći: naime 576 obrtnika primilo je 3.000 kuna, odnosno 5.000 kuna bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti u koji su se uplaćivala odricanja od plaća zaposlenika Županije i županijskih dužnosnika.