Puštena u rad 24-satna telefonska linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Foto: pzs.hr

Puštena u rad 24-satna telefonska linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja

Varaždinske vijesti | 26.11.2020. u 18:03h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U srijedu 25. studenog 2020. godineNacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 otvorio je 24-satnu telefonsku liniju za podršku žrtvama i svjedocima, kao dio sustava prevencije nasilja i zaštite žrtava rodno uvjetovanog nasilja u sklopu projekta „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - Za nasilje nema opravdanja“ čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja osnovan je 16. srpnja 2013. godine kao projekt Udruge za podršku žrtvama i svjedocima nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) čime je Republika Hrvatska postala peta europska zemlja koja je uvela besplatan europski standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima - 116 006.  

Linija Nacionalnog pozivnog centra nastavlja biti besplatna i anonimna. Pozivateljima i pozivateljicama iz područja cijele Republike Hrvatske podrška je sada dostupna svih sedam dana u tjednu, uključujući vikendom, praznicima i blagdanima od 0 do 24 sata na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Pozivom na broj Nacionalnog pozivnog centra, pozivatelji i pozivateljice mogu zatražiti emocionalnu podršku, informacije o vlastitim pravima, o tijeku kaznenog ili prekršajnog postupka i o novčanoj naknadi žrtvama te kontakt institucije ili organizacije civilnog društva koja nudi tip usluge koji pozivatelj ili pozivateljica procijene potrebnom. Postojanje 116 006 broja stoga je od iznimne važnosti za sustav podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja, pogotovo za žrtve nasilja u obitelji koje najčešće kontaktiraju liniju te traže pomoć. Kad govorimo o statističkim podacima, 116 006 češće zovu osobe ženskog spola (76 posto). Iako se zaprimaju pozivi žrtava i svjedoka svih kaznenih djela, najčešći upiti se odnose na kaznena djela silovanja, nasilja u obitelji/obiteljskog nasilja, nametljivog ponašanja, tjelesne/teške tjelesne ozljede i prijetnje.

Žrtve obiteljskog nasilja, osim preživljene povrede temeljnih prava, trpe i niz fizičkih, psihičkih, socijalnih i ekonomskih posljedica samog štetnog događaja te imaju pravo na pomoć i podršku u suočavanju s izazovima situacije koju nisu birali.

Pozivatelji/ice pozivom na 116 006 preuzimaju aktivnu ulogu. Uz relevantne informacije i podršku oni/e imaju priliku donijeti samostalne i informirane odluke o vlastitoj dobrobiti koje su nužne za proces oporavka i vraćanja osjećaja osobne autonomije.

Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 01