Prva preminula osoba u Varaždinskoj županiji koja je bila pozitivna na COVID-19

vv | 15.8.2020. u 10:49h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj je županiji jučer preminula prva osoba koja je bila pozitivna na COVID-19, odnosno koronavirus, rekao je danas načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin, koji je o epidemiološkom stanju i mjerama koje se poduzimaju govorio  zajedno s ravnateljem Opće bolnice Varaždin dr. Nenadom Kudelićem.

- Preminula 87--godišnjakinja zaprimljena je u bolnicu radi ozlijeda prsnog koša.Prilikom samog prijama nije pokazivale nikakve kliničke znokove respirativnih bolesti. No, proširenim testiranjem koje smo uveli u Opću bolnicu Varaždin s ciljem zaštite pacijenata i naših djelatnika detektirali smo COVID 19 infekciju. Tijekom boravka u bolnici osoba nije pokazivala značajnije znakove respirativne bolesti, no od ranije ta osoba je bolovala od srčane i plućne bolesti. U ovom slučaju možemo reći da je COVID -19 zasigurno doprinijela ovom, nažalost, smrtnom slučaju, rekao je Kudelić, koji je zajedno s zamjenikom župana izrazio sućut obitelji preminule.

Zbog ovog sluačaja, čak 11 djelatnika OBV je u samoizolaciji.

-Za sada su svi dobro i ne pokazuju znakove COVID-19 infekcije. Budući da se bliži jesen, što znači dulji boravak u zatvorenom i veći broj respiratornih bolesti, bolnica mora tome prilagoditi rad.  Već radimo određene pripreme u smislu izolacije pacijenata koji se primaju u bolnicu. Već sada smo proširili indikacija za testiranja pacijenata na COVID-19 prema napucima HZJZ i kriznog stožera.Svi pacijenti koji dolaze testiraju se prije ulask au bolnicu, operacijski zahvat . Sva pacijente koji pokazuju bilo kakvu sumnju na COVID -19 testiramo. Osim uzimanja brisa, uvedeno je i testiranje putem serologije, što nam daje određenu dodatnu vrijednost prilikom liječanja i testiranja. I nadalje za naše pacijente vrijede sve prethodne mjere, dakle obavezna maska i trijažni šator te pridržavanje vremena. Virus je prisutan, širi se i najopasniji je ako dođe do nekontroliranog prodora u bolnički sustav jer se može zaraziti veliki broj zdravstvenih djelatnika i pacijenata. Za sada smo sve takve potencijalno opasne situacije detektirali i izolirali pa ne možemo govoriti o klasičnom prodoru virusa u bolnički sustav i nadam se da će zahvaljujući mjeraam koje smo uveli i kontinurano uvodimo i podoljšavamo - tako i ostati, naglasio je Kudelić.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom.

- Rdi se o mlađim osobama, koje su sve u 20-im godinama, a vratile su se s ljetovanja gdje su se intenzivno družile i posjećivale noćne klubove, što znači da su ostvarile dosta bliskih kontakata, rekao je Vugrin, dodavći da će se liječiti doma jer imaju blažu kliničku sliku.

Zbog ova nova tri slučaja, Varaždinska županija u svega četiri dana došla je do 11 novih zaraženih.

-To ne možemo ignorirati, već se trebamo pridržavati propisanih mjera. moramo svojim osobnim primjerom i ponašanjem doprinijeti da intenzitet širenja virusa u našem okruženju bude što manji, ukazao je Vugrin.

To da netko ima blažu kliničku sliku ili nema uopće znakove zaraze, kako je upozorio, ne znači da ne može zaraziti druge koji teže podnose bolest.

- Osim zbog zdravlja, trebamo se odgovorno ponašati i zbog toga što virus utječe na našu svakodnevicu, naše gospodarstvo, turizam..napomenuo je Vugrin, dodavši da se širenje koronavirusa i posljedice nastoje spriječiti mjerama s nacionalne i lokalne razine.

Unatrag 30 dana testirano je više od 2.500 uzoraka, dok je od početka ožujka 7.500 uzoraka, a postoji mogućnost komercijalnog testiranja u ZJZ Varaždinske županije, kakvih je bilo više od 500.

- U svemu ovome ima i nešto pozitivno. A to je još jedna osoba koja se oporavila pa u Varaždinskoj županiji imamo sada 15 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, od čega su dvije na bolničkom liječenju, dok su osale doma i pod zdravstvenim nadzorom infektologa. Time smo u Varaždinskoj županiji na 81 registriranom slučaju od početka epidemije, a dodatno nam se prepisuje još 13 slučajeva vezano za mjesto preivališta. Od toga, tijekom prva dava mejseca epidemije, dakle u ožujku i travnju, imalli smo 47 slučajeva, zatim smo skoro puna dva mjeseca bili bez zaraženih, a sada tijekom zadnja dva mjeseca imamo 34 registrirana. U samoizalaciji imamo 57 osoba, tako da bez obzira na sve, odnosno 15 aktivnih slučajeva, možemo reći da je epidemiološka situacija u Varaždinskoj županiji vrlo pozitivna i zadovoljavajuća, a imajući u vidu da je u Hrvatskoj već više od 900 novozaraženih, naglasio je Vugrin te zamolio sve da se odgovorno ponašaju kako bi ova situacija bila što dulje.

Upravo radi toga, kako je dodao, svi skupovi na kojima se očekuje više od sto sudionika, moraju se prijaviti, što uključuje i vjerska okupljanja.

- Tako su uredima civilne zaštite prijavljena okupljanja za Veliku Gospu u Biškupcu i Maruševcu, a inspektori posjećuju okupljanja. Nažalost, gotovo u dvije trećine takvih događanja zabilježene su nepravilnosti. Ne možemo svu odgovornost na organizatore svaliti, ukoliko se odgovorno ne ponašaju pojedinci, ukazao je Vugrin.