Projekt zaštite od poplava: Brdske retencije i izmještanje trase nasipa na Bednji Foto: Varaždinska županija

Projekt zaštite od poplava: Brdske retencije i izmještanje trase nasipa na Bednji

I.D./Varaždinske vijesti | 22.1.2017. u 19:50h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen je "Projekt zaštite od poplava na slivu rijeke Bednje", o kojem su govorili predstavnici tvrtke izrađivača studije - Renata Vidaković Šutić, dipl. ing. građ., i voditelj jedinice za provedbu projekata zaštite od štetnog djelovanja voda koji se financiraju putem zajmova CEB-a i sredstava EU dr.sc. Marijan Babić, kao i predstavnici Hrvatskih voda - VGO Varaždin na čelu s direktorom mr. sc. Leonardom Sekovanićem.

Sekovanić je istaknuo kako smo zadnjih nekoliko godina svjedoci raznih poplava na rijekama Bednji i Plitvici, ali i rijekama Dravi i Muri te se upravo iz tog razloga došlo do osnivanja ove jedinice, a u sklopu čega je izrađen i ovaj projekt. Napomenuo je kako su projekt pokrenule Hrvatske vode, a izradila ga je zajednica izrađivača sastavljena od: Vodoprivredno projektnog biroa d.d. Zagreb, Instituta za elektroprivredu i energetiku d.d. Zagreb, Sl consult-a d.o.o. Ljubljana, Elektroprojekta d.d. Zagreb te Hidroinženjeringa d.o.o. Zagreb. Troškovi izrade iznose 1,2 milijuna kuna bez PDV-a.

- Ukupni investicijski troškovi projekta iznose oko 106 milijuna kuna s PDV-om, od čega se 85 posto sufinancira sredstvima iz programa Kohezije u iznosu od 88 milijuna kuna te 15 posto nacionalnim sredstvima (Hrvatske vode, Državni proračun) u iznosu od 16 milijuna kuna dok se preostali, neopravdan dio investicije (dio troška za otkup zemljišta) u iznosu od dva milijuna kuna financira iz vlastitih sredstava Hrvatskih voda – napomenuo je Sekovanić.

Zamjenica direktora odjela Instituta za elektroprivredu i energetiku d.d. Zagreb, Renata Vidaković Šutić kao glavne ciljeve projekta navela je definiranje i provedbu mjera upravljanja rizicima od poplava na slivu Bednje, a s time i usklađenje područja (sliv Bednje) sa zahtjevima Direktive o procjeni i upravljanju rizicima od poplava; prevenciju i upravljanje rizicima u smislu broja stanovništva koji ostvaruje korist od mjera zaštite od poplava; smanjenje rizika od štetnih posljedica (osobito za zdravlje i život ljudi, okoliš, kulturnu baštinu, gospodarsku aktivnost i infrastrukturu) te praćenje smjernica za zelenu infrastrukturu (izmještanje postojećeg nasipa, ostavljanje inundacijskog prostora).

- Projekt obuhvaća izgradnju optimalnih brdskih retencija te izmještanje dionice postojećih nasipa uz rijeku Bednju i njeno produljenje na dionicu ušća u Dravu do Ludbrega, dok projekt u nizinskom dijelu sliva obuhvaća i mjere zelene infrastrukture; daje se mjesta rijeci, ostavlja se što više inundacijskog prostora, vodeći računa da se pri tome zaštite prvenstveno naseljena područja, ali i vrijedna područja intenzivne poljoprivredne proizvodnje pri čemu se čuvaju  prirodno poplavljena područja. S druge strane, dok nasip sprječava poplave, naplavne ravnice filtriraju vodu, stabiliziraju razinu podzemne vode, nude mogućnost za odmor te pridonose povezivanju prirodnih životnih prostora, a šume koje imaju dobru kombinaciju vrsta, starosti i strukture apsorbiraju velike količine vode i pritom štite tlo te na taj način sprečavaju poplave i eroziju tla, odnosno umanjuju njihove posljedice – objasnila je Vidaković–Šutić te dodala kako je kao najpovoljnija, prema višekriterijskoj analizi, odabrana varijanta koja predstavlja izgradnju pet brdskih retencija uz izmještanje trase postojećeg nasipa uz rijeku Bednju i njeno produljenje na dionicu od ušća u Dravu do Ludbrega, čija realizacija je planirana od 2020. godine do kraja 2021.godine, dok se sve ostale aktivnosti koje se odnose na Studijsku dokumentaciju planiraju provesti do početka 2018. godine.

Projekt slijedi strateške ciljeve definirane Operativnim programom Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. godine, prioritetna os – Klimatske promjene i upravljanje rizicima (Područje podložno potencijalno značajnim rizicima od poplava).

Predstavljanju projekta prisustvovali su i zamjenik župana varaždinske županije, ujedno i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje, Alen Kišić te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije mr.sc. Jelena Zrinski Berger, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek te ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Varaždinske županije Davorin Gregurinčić.