Projekt "Neurotrening i biomehanika pokreta": Psihosocijalna i zdravstvena podrška braniteljima

Varaždinske vijesti | 10.2.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

U subotu, 5. veljače, u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Metel Ožegović" održana je završna konferencija u sklopu projekta "Neurotrening i biomehanika pokreta".

Projekt je provodila udruga Rast, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Partneri na projektu bili su Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata. 

Projekt "Neurotrening i biomehanika pokreta" bio je usmjeren na pružanje usluga psihosocijalne i zdravstvene podrške za hrvatske branitelje, članove njihovih obitelji i stradalnike Domovinskog rata. Kroz dvogodišnje trajanje projekta obuhvaćeno je preko devedeset korisnika koji su izrazili iznimno zadovoljstvo dobivenim uslugama. Korisnici projekta posebno pohvaljuju stručnjake zaposlene na projektu, te ističu dostupnost i kvalitetu dobivenih usluga.

Aktivnosti projekta provodile su se, u najvećem dijelu, u Gradu Zagreb dok se dio aktivnosti provodio u Varaždinu, Slavonskom Brodu, Bjelovaru i Vinkovcima.

Rezultati projekta, izneseni na konferenciji ukazuju kako hrvatski branitelji najviše problema imaju s kralježnicom, više nego što je prosjek opće populacije u Republici Hrvatskoj. Osim problema s kralježnicom uočeni su i problemi kod lateralnih pokreta trupa, problemi s koljenima i gležnjevima, kao i poteškoće kod rotacijskih funkcija. Nadalje, korisnici projekta su kroz psihološka savjetovanja najčešće prorađivali probleme vezane uz PTSP ali probleme koji se javljaju zbog zabrinutosti oko općeg trenutnog zdravstvenog stanja.

- Populacija hrvatskih branitelja polako ulazi u treće životno razdoblje koje samo po sebi donosi određene zdravstvene poteškoće, a psihofizičke traume kojima su bili izloženi tijekom rata imaju dodatni negativan utjecaj na njihovo zdravlje. Stoga je provođenje projekata ovoga profila od iznimne važnosti za podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja kao bi i dalje mogli biti aktivni sudionici društva. Uključivanje branitelja u društvene segmente korisno je i za njih same, ali posebno je korisno za društvo u cjelini, jer oni mogu prenijeti svoje domoljubne i ljudske vrijednosti mladima. Prenošenje vrijednosti s generacija na generaciju omogućuje da se ne izgubi hrvatski identitet za koji su mnogi branitelji dali svoj život - napomenuli su organizatori.

Voditelji Udruge Rast posebno su zahvalili predstavnicima partnerskih organizacija Idi Maček i Ivi Loborcu na svestranoj pomoći oko provedbe projekta i organiziranja završne konferencije, te ravnatelju knjižnice Mariju Šoštarić na ustupljenom prostoru.

slika_1.jpeg

slika_2.jpeg