Prijavite štete na kućama, gospodarskim objektima i nasadima nastale u poplavi Foto: VV arhiva / ilustracija

Prijavite štete na kućama, gospodarskim objektima i nasadima nastale u poplavi

Varaždinske vijesti | 19.5.2023. u 09:43h | Objavljeno u Aktualno

Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, vatrogasci su na području Varaždinske županije imali 373 tehničke intervencije ispumpavanja vode, uklanjanja stabla/grana, čišćenja kanala i kolnika i sanacije odrona zemlje, na kojima su angažirana 663 vatrogasaca sa 161 vatrogasnim vozilom.

- Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Varaždin Breg, Ludbreg, Varaždinske toplice, Babinec, Ivanec, Kolarovec, Leskovec Toplički, Varaždin, Vinica, Jalžabet, Črešnjevo, Novi Marof, Ivanec - priopćili su iz HVZ.

U Županijskoj palači u Varaždinu jučer je održan kolegij župana Anđelka Stričaka s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova s područja Varaždinske županije o posljedicama velikih količina oborina te o saniranju štete.

Na kolegiju je upućen apel građanima da se jave u svoje općine i gradove kako bi prijavili štetu na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima, podrumima i poljoprivrednim dobrima.

>> Pogođeno 20 općina i gradova Varaždinske županije, štete se još zbrajaju

Tako je i načelnik općine Vidovec Bruno Hranić pozvao mještane da prijave štete.

Podsjetimo, rijeka Plitvica upravo je općini Vidovec, u Krkancu, izazvala najviše problema - zbog velike količine oborina i prelijevanja Plitvice bilo je proglašeno izvanredno stanje.

- Pozivaju se vlasnici imovine na području Općine Vidovec da preliminarno prijave štete nastale prirodnom nepogodom - poplavom, započetom dana 14.05.2023. godine, na privatnim objektima (kuće, garaže, spremišta, gospodarski objekti), okućnicama, nasadima te sve druge štete na privatnoj imovini - navodi se u pozivu.

Prijava se podnosi u pisanom obliku putem elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili neposredno u prostorijama Općine Vidovec, Trg sv. Vida 9, Vidovec, do 24. 05.2023. godine do 13,00 sati.

U prijavi je potrebno naznačiti i dostaviti:
1. ime i prezime, adresu, broj telefona
2. opis štete na imovini, s adresom, katastarskom česticom i sl.
3. vlastitu procjenu štete u eurima (nema utjecaja na kasniju konačnu procjenu štete)
4. fotografije nastale štete.

- Ukoliko dođe do donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode, tada počinju i službeni rokovi za prijavu šteta u strogo propisanom postupku, u kojem će se javnim pozivom na službenim internetskim stranicama Općine pozvati oštećenici za prijavu šteta u propisanom roku na propisanom obrascu (Obrazac PN) - napominje se u pozivu.

- Neprijavljivanje šteta po ovom pozivu ne isključuje mogućnost podnošenja prijave u službenom postupku po proglašenju prirodne nepogode, međutim od važnosti je za ispunjenje uvjeta za donošenje Odluke o proglašenju prirodne nepogode - istaknuo je načelnik Hranić.