Presude za JPP konačne, Čačić ustvrdio: "Sad ćemo imati novce za kupolu nad atrijem" Foto: Ilustracija/Varaždinska županija

Presude za JPP konačne, Čačić ustvrdio: "Sad ćemo imati novce za kupolu nad atrijem"

IHR/Varaždinske vijesti | 30.6.2020. u 12:04h | Objavljeno u Aktualno

- Vrhovni sud odbio je sve zahtjeve Ministarstva znanosti i obrazovanja i Vlade te riješio da su presude oko duga za JPP konačne - obznanio je jutros na konferenciji za novinare varaždinski župan Radimir Čačić.

Podsjećamo, nakon što su Republika Hrvatska i Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošle godine pravomoćno izgubili spor protiv Varaždinske županije za JPP i bili prisiljeni uplatiti 18,6 milijuna kuna Varaždinskoj županiji, ministrica Divjak, kao ministrica u Vladi RH zadužena za obrazovanje uz podršku resornog potpredsjednika Vlade ministra Štromara, zatražila je i dobila od Vlade odluku da izvanrednim pravnim lijekom zatraži reviziju presude Visokog trgovačkog suda RH. Taj zahtjev podnesen je u veljači ove godine, a župan Čačić je u međuvremenu najavio kaznene prijave protiv odgovornih osoba zbog nesavjesnog raspolaganja javnim novcem i protuzakonitog postupanja. Međutim, sada je Vrhovni sud u istovjetnoj pravnoj stvari odbacio taj prijedlog za dopuštenje revizije.

- Vrhovni sud je riješio da su presude konačne, a odgovornost za dodatnih 5,2 milijuna kuna koliko su do sada već zatezne kamate pada definitivno na ministricu Divjak i odgovorne osobe. Međutim, ono što me posebno veseli je da svaka takva odluka otvara prostor za nove projekte, pa tako ta odluka dovodi do sljedeće koja je najavljena, a to je da nakon primitka tog novca čiju isplatu očekujem u cjelini odmah, raspisujemo natječaj za kupolu nad atrijem. Projekt je spreman i čeka. Mislim da građani to zaslužuju i zahvaljujem se ovog prilikom na tome ministrici Divjak i potpredsjedniku Vlade Štromaru na neodgovornosti, nestručnosti i neozbiljnosti, odnosno zloći, koja je ovdje u pitanju. Ta razina zločestoće, trude se oteti novac vlasitim građanima, to dosad još nije viđeno - rekao je Čačić na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je bio i njegov zamjenik Tomislav Paljak (Reformisti).

Inače, po pravomoćnoj presudi Ministarstvo je još 31. prosinca prošle godine uplatilo 8.661.576,32 kuna, od čega je glavnica 14.255.980,42 kuna, a zatezne kamate su 4.405.595,90 kuna. Riječ je o pravomoćnoj presudi po prve dvije od ukupno pet tužbi. Dug po preostale tri tužbe iznosi 30,7 milijuna kuna, od čega je glavnica 26 milijuna kuna, a zatezne kamate 5,2 milijuna kuna.

Označeno u