Nenad Kudelić Foto: HRT

VIDEO Preminula trudnica (32) u OB Varaždin od posljedica koronavirusa, spasili dijete

VV | 4.5.2021. u 09:27h | Objavljeno u Aktualno

U današnjoj HRT-ovoj emisiji Studio 4 gostovao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Nenad Kudelić koji se osvrnuo na aktualnu situaciju u OB Varaždin vezano za epidemiju koronavirusa i ujedno upozorio na sve goru situaciju sa zarazama sve mlađih ljudi, a kao primjer toga je uzeo jučeranju tragičnu smrt trudnice.

- U drugom valu je u našoj bolnici na respiratoru bilo 24, uz 300 hospitaliziranih bolesnika. Danas je ta brojka ukupnih bolesnika na Covid 19 upola manja, ali broj koji trebaju intenzivno liječenje i respirator se u kontinuitetu kreće između 25 i 30. Primjer da se radi o sve mlađim bolesnicima je i to da je noćas preminula mlada trudnica u dobi od 32 godine koju smo uspjeli poroditi, ali zbog teških komplikacija s upalom pluća je preminula - rekao je Kudelić.

Prosječna dob ljudi koji se liječe na intenzivnom liječenju se od početka pandemija pa i od prošlog vala počela spuštati i sada se spustila već za 10 do 15 godina.

- Razlog je vjerojatno trojak. Jedan razlog je da je veliki broj starih osoba umro od prošlog epidemijskog vala, drugi razlog je definitivno procijepljenost tog dijela populacije, a treći je definitivno novi soj koji izaziva puno teže kliničke slike kod puno mlađih osoba - rekao je Kudelić.