FOTO Predsjednik Milanović u Varaždinu: Vatrogasci su uvijek bili spremni riskirati živote Foto: Krešimir Đurić

FOTO Predsjednik Milanović u Varaždinu: Vatrogasci su uvijek bili spremni riskirati živote

vv | 14.6.2024. u 19:09h | Objavljeno u Aktualno

- Vatrogastvo je od svojih početaka bilo sastavni dio modernog političkog života Hrvatske, čak i u vremenu kada je većina stanovništva bila bez standardiziranog jezika i formalnog obrazovanja. Unatoč skromnim sredstvima i osnovnim alatima, vatrogasci su uvijek bili spremni riskirati svoje živote za sigurnost svoje zajednice - kazao je predsjednik Republike Zoran Milanović u Varaždinu kod Kapiucinskog trga na obilježavanju 160. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ čime je ujedno obilježeno i 160 godina dobrovoljnog vatrogastva u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Milanović je, nadalje, istaknuo kako se po organizaciji vatrogastva može vidjeti, u najvećem dijelu Hrvatske, koliko je čvrsta i kohezivna lokalna zajednica i koliko se ljudi drže zajedno. Također, podsjetio je da je Dobrovoljni vatrogasni zbor osnovan 1864. godine u Varaždinu na poticaj gradskih vlasti, ali i uz odobrenje tadašnje vlasti u Budimpešti.

- Od prvog dana se zvao hrvatski zbor što nije nevažno - dodao je i pritom naglasio i njegovu ulogu u izgradnji nacionalnog identiteta.

- Samo tri godine ranije osnovana je, na poticaj biskupa Strossmayera, Akademija znanosti i umjetnosti kao duhovno i intelektualno vezivno tkivo hrvatske nacije, mada je tadašnja Hrvatska još uvijek bila bez Dalmacije - kazao je.

Za kraj, predsjednik Milanović zahvalio je svim vatrogascima na njihovom dosadašnjem trudu i požrtvovnosti, te izrazio zahvalnost za sve što će tek učiniti u budućnosti.

Kao dio obilježavanja ove važne obljetnice varaždinskog i hrvatskog vatrogastva održan je i mimohod vatrogasaca iz cijele Hrvatske tijekom kojega su ulicama Varaždina prošli i deseci vatrogasnih vozila, od onih najstarijih do najmodernijih. Isto tako, održane su tri pokazne vježbe spašavanja na ulicama Varaždina. Uoči središnje proslave na Kapucinskom trgu, predsjednik Milanović svečano je pregledao vatrogasno postrojenje Dobrovoljnog vatrogasnog društva gdje mu je zapovjednik društva Jurica Buden uručio plaketu počasnog člana. 

Kod Kapucinskog trga su prikazane vježbe saniranja nesreća s opasnim tvarima u prometu te vježba u građevinskom poslovnom objektu nakon eksplozije i urušavanja. Prikazale su se i vježbe spašavanje s visina raznim tehnikama, gašenje požara višekatnog objekta te zbrinjavanje većeg broja ozlijeđenih osoba.

Osim predsjednika Milanovića nazočnima su se još obratili predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ Radovan Martinec i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.