Ilustracija

Predsjednica u Međimurju: Stranačke razlike nisu bitne kad govorimo o strateškim projektima

Ivica Kruhoberec | 17.12.2016. u 14:36h | Objavljeno u Aktualno

- Stranačke razlike ne smiju biti bitne kada govorimo o našim strateškim ciljevima, projektima , problemima i vizijama, kao što to nisu ovdje gdje je vlast raznolika -upozorila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pri kraju višednevnog posjeta Varaždinskoj i Međimurskoj županiji u čija je županijska sjedišta na dva dana izmjestila svoj ured.

Manje o ideološkim, a više o egzistencijalnim pitanjima

Bila je to prigoda za niz sastanaka i susreta s građanima, poduzetnicima i dužnosnicima kojima je zahvalila na srdačnoj dobrodošlici, kao i iskrenosti tijekom razgovora.

- Nakon sedam premještanja Ureda nametnula su se neka područja o kojima će se nastaviti razgovarati, odnosno nastojati usredotočiti i javna raspravu kako bi manje razgovarali o ideološkim, a više o egzistencijalnim pitanjima, ukazala je predsjednica. 

U prvom redu izdvojila je demografsku problematiku i posebice odlazak mladih, kod čega je bitnim izdvojila dobru infrastrukturu, odnosno dostupnost škola i vrtića te njihovu kvalitetu i sukladnost njihovih programa s potrebama gospodarstva.

- Doista sam bila impresionirana kurikulumima koje su napravili profesori Prve varaždinske gimnazije. To je primjer kako bi trebalo raditi da škola postane mjesto gdje se uči s voljom bitne stvari, stječu vještine i uči kako biti samostalan i dio tima, rekla je Grabar-Kitarović pohvalivši sustav mentorstva i centre izvrsnosti.

Osvrćući se niske prosječne plaće na sjeveru Hrvatske, koje su također bitne za kvalitetu života, predsjednica je upozorila da se treba usmjeriti prema industriji koje će nositi veće plaće. Ukazala je i na potrebu decentralizacije, posebice fiskalnu, te je izrazila nadu da će Vlada nadoknaditi ono što će općine i gradovi izgubiti jer oni najbolje znaju što treba.

Problematično raspolaganje državnom imovinom

- Iskorištavanje fondova je kritično, iako je ove godine situacija nešto bolja jer ćemo više povući novca nego uplatiti. No, kroničan je problem što se natječaji ne raspisuju i ne zna se kada će se raspisati, ukazala je predsjednica te upozorila i na problematiku raspolaganja državnom imovinom i bolje indekse razvijenosti, a pohvalila je regionalni ustroj zbog učinkovitosti, dok je za državnu upravu ustvrdila da je prespora i tu je ključ za više ulaganja.

Zahvalivši predsjednici RH što je na dva dana premjestila ured u Varaždin i Varaždinsku županiju, varaždinski župan Predrag Štromar rekao je da se tijekom svih susreta vidjelo kako izuzetno dobro shvaća probleme građana, poduzetnika i (grado)načelnika koji raspolaži s malim prihodima.

 -Kada smo razgovarali o porezima ili o tome da bi općine i gradovima trebala pripasti državna imovina koja se ne koristi, nije bilo ničeg što predsjednica ne bi već znala. Svi su razgovori išli su u istom smjeru, a posebno nije bilo potpuno različitih razmišljanja kako nešto riješiti, naglasio je Štromar ukazavši na izuzetno male proračunske prihode varaždinskih općina i gradova po stanovniku, što je sustavna greška koju će trebati riješiti kako bi i ti građani imali isti komunalni i drugi standard.

- Predsjednica se izuzetno zalaže i da djeca uče na način da rješavaju probleme, kao što smo vidjeli na Prvoj varaždinskoj gimnaziji gdje je napravljeno sedam kurikuluma za fakultativne predmete - rekao je Štromar dodajući da je posebice zadovoljan što je varaždinski HNK odabran za božićni i novogodišnji prijem predsjednice za veleposlanike, što je prvi put u modernoj Hrvatskoj.

Predsjednica se u Međimurju sastala s više od dvije tisuće ljudi

Izražavajući zadovoljstvo trodnevnim boravkom predsjednice RH u Međimurskoj županiji, međimurski župan Matija Posavec rekao je da se, uz ostalo, razgovaralo o gospodarskim prilikama, sinergiji gospodarstva i obrazovanja, decentralizaciji i teritorijalnom ustroju, pri čemu je iznijet zajednički stav da je županijski ustroj dobar.

- U ime građana, zahvaljujem predsjednici na posjeti tijekom koje se susrela s predstavnicima udruga i institucija,odnosno gotovo predstavnicima gotovo svih segmenata društva te neposredno s više od dvije tisuće ljudi diljem naše županije, naglasio je Posavec.

Tijekom razgovora sa županijskim čelnicima i gospodarstvenicima, kako je dodao Posavec, naglasak je stavljen na dobre izvozne i druge pozitivne pokazatelje, ali i na zaostatak od 18,6 posto prosječne međimurske plaće za državnim prosjekom te su s tim u vezi predložene mjere, kao što je rasterećenje poduzeća od parafiskalnih nameta.

- Predsjednicu smo upoznali sa svime što radimo, prije svega s kapitalnim ulaganjima u škole i sportske dvorane, za što nemamo podršku Vlade RH, ali vjerujem da će se ubuduće voditi računa i o tome kako bi nas se barem dala prilika da možemo ravnopravno sudjelovati s ostalim županijama na domaćim i europskim fondovima, rekao je Posavec te najavio kako će zajedno s varaždinskim županom u ponedjeljak biti primljen od strane predsjednika Vlade RH.

Označeno u