Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Varaždin i govorila pred studentima Sveučilišta Sjever

MGA/VV | 4.12.2019. u 20:43h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja se kao kandidatkinja HDZ-a bori za svoj drugi predsjednički mandat, danas je posjetila Varaždin.

U društvu svojih stranačkih kolega i gradonačelnika Ivana Čehoka prvo je posjetila Sveučilište Sjever, na kojem odnedavno studentima predaje i drugi predsjednički kandidat Miroslav Škoro, gdje se obratila studentima govoreći o aktualnim temama.

Istaknula je da se od početka svoga mandata bori za decentralizaciju jer je to, kako ističe, put za riješavanje demografskih problema.

- Moj je cilj zadržati stanovništvo u svim dijelovima Hrvatske, posebice mlade, a za to moramo imati kvalitetno obrazovanje i posebno STEM, a Sveučilište Sjever ima 26 studijskih programa te se većim dijelom izvode programi iz STEM područja. Kad razmišljate o svojoj budućnosti, morate razmišljati ne samo o tome što biste htjeli raditi, nego i o tome kakvo je tržište rada i kakvo će ono biti narednih desetljeća kako biste imali radno mjesto koje neće biti ugašeno – poručila je Grabar-Kitarović studentima, a osvrnula se i na nedavno objavljene rezultate PISA testova koji su pokazali loše rezultate hrvatskih učenika.

- Rezultati tih istraživanja pokazuju da naš obrazovni sustav, na žalost, ide unatrag i da je to jedan od dokaza da ova reforma obrazovanja ne donosi rezultate. Umjesto na svađe oko ideoloških pitanja, trebamo se usredotočiti na ljude, studente, učenike.
Moramo puno više pozornosti posvetiti razvoju STEM područja u cjelini, kako bi se razvijali kao moderno društvo znanja - poručila je predsjednica.

Kako se na Sveučilištu Sjever između ostalog izvodi diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo – Menadžment u sestrinstvu, osvrnula se i na tu profesiju.

- Medicinske sestre su iznimno potrebne i tražene, kako kod nas tako i u Europi, te moramo uložiti u tehnologiju i nadogradnju sustava kako bismo spriječili odljev medicinskih sestara iz Hrvatske – rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon Sveučilišta Sjever, predsjednica je obišla središte grada uređeno u blagdanskom štihu, a svoj će posjet Varaždinu završiti tradicionalnim božićnim druženjem HDZ-a u varaždinskoj Areni.

Označeno u