Povodom Jom Hašoa – sjećanje na stradale članove Židovske zajednice Varaždin Foto: Grad Varaždin

Povodom Jom Hašoa – sjećanje na stradale članove Židovske zajednice Varaždin

Varaždinske vijesti | 21.4.2020. u 20:40h | Objavljeno u Aktualno

Dan sjećanja na holokaust - Jom hašoa obilježava se danas, 21. travnja u cijelom svijetu u spomen na žrtve nacističkih logora i progona židova tijekom drugog svjetskog rata.

U sjećanje na članove Židovske zajednice grada Varaždina, danas je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica položila cvijeće i upalila svijeću uz spomen ploču na Židovskom groblju u Varaždinu. Zbog mjera zaštite od zaraze i zabrane okupljanja ove godine nije upriličena komemoracija kao ranijih godina.

- Grad Varaždin trajno se sjeća svojih sugrađana, članova Židovske zajednice koji su stradali tijekom drugog svjetskog rata. Jom hašoa je tek jedan dan u godini kada se sjećamo žrtava holokausta. No, u cilju trajnog sjećanja na naše sugrađane židove pokrenuli smo obnovu nekadašnje sinagoge. Radovi su u tijeku, a sinagoga će služiti svim građanima Varaždina i biti trajni podsjetnik na sve što su vrijedni članovi židovske zajednice učinili za svoj grad Varaždin – istaknula je Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika.

Iz Grada su podsjetili da je krajem prošle godine krenula obnova varaždinske Sinagoge koja bi nakon gotovo 75 godina trebala uskoro poprimiti svoj originalni izgled. Postavljanje lukovica na tornjeve malo je odgođeno zbog mjera zaštite koji se moraju poštivati na gradilištu, ali očekuje se u nekih mjesec dana njihovo postavljanje.

- Prva faza radova na faksimilnoj rekonstrukciji sjevernog, uličnog pročelja Sinagoge prema projektu studija Kušan iz 2006. godine vrijedna je 1.270.000 kuna, dok je još milijun kuna potrebno za kompletni završetak faksimilne rekonstrukcije sjevernog uličnog pročelja. Unutrašnjost Sinagoge prema projektu arhitektice Helene Njirić, bit će obnovljena nakon faksimilne rekonstrukcije pročelja čime će Varaždin dobiti reprezentativnu dvoranu za javna događanja, ali i spomen na židovsku kulturu i djelovanje u Varaždinu. Također, napravljen je i projekt uređenje mrtvačnice na Židovskom groblju koji će biti prenamijenjen u interpretacijski centar židovske kulture. Projekt obnove Sinagoge Ministarstvo kulture je prošle godine pomoglo sa 185.000 kuna, a projektnu dokumentaciju sa 69.500 kuna - napomenuli su iz Grada.

jom_hasoa_varazdin_2020_3.JPG

jom_hasoa_varazdin_2020_2.JPG

jom_hasoa_varazdin_2020_1.JPG