Portal Varaždinskih vijesti prvi po broju posjeta u Varaždinskoj županiji i među vodećima na Sjeverozapadu

Varaždinske vijesti | 20.2.2020. u 08:15h | Objavljeno u Aktualno

Portal Varaždinskih vijesti, prema broju posjeta čitatelja, vodeći je informativni portal u Varaždinskoj županiji i među vodećima na sjeverozapadu Hrvatske.

Pokazuje to prošlomjesečni podaci SimilarWeba, portala koji procjenjuje posjećenost sličnih web portala, pri čemu nudi mogućnost usklađivanja s podacima Google analyticsa radi točnijeg prikaza, što je opcija koju koriste Varaždinske vijesti. Naime, tijekom siječnja portal Varaždinske-vijesti.hr imao je 425 tisuća posjeta, što je 10,5 posto više nego u prosincu. Od ukupnog broja posjeta, 84,2 posto je iz Hrvatske, što je tri posto manje nego u prosincu. Očigledno, porast broj posjeta treba zahvaliti čitateljima u inozemstvu, posebice iz Njemačkoj. Naime, rast broja posjeta iz te zemlje veći je za čak 170 posto, tako da je činio 10,65 posto svih prošlomjesečnih posjeta. Broj posjeta je osjetno rastao i iz Slovenije (udio 1,5 posto), Austrije (udio 0,5) i Estonije (1,4), ali one zajedno čine oko 3,5 posto od svih posjeta portalu, koji se najviše ostvaruju pretragama (35 posto), izravnim pristupom (32 posto) i društvenim mrežama (24 posto)., a desetak posto i zahvaljujući linkovima na drugim portalima.

Na drugom mjestu po broju posjeta je varazdinski.rtl.hr s 370 tisuća posjeta, što je 3,7 posto manje nego mjesec dana ranije. Nešto više od 92 posto posjeta je iz Hrvatske (9 posto manje nego u prosincu), slijedi s 3,2 posto posjeti iz Njemačka, što je 30 posto više, dok je Estonija s 1,14 posto na trećem mjestu, što je 872 posto više nego u prosincu. Ovaj portal najviše se posjećuje preko društvenih mreža - 41,3 posto, izravno 23 posto, tražilicama 18 posto te 16 posto referiranjem na drugim portalima.

New_Picture_1.jpg

Na trećem je mjestu s 338 tisuća posjeta bio evarazdin.hr, koji je imao 12,6 posto manje posjeta u siječnju nego u prosincu. Od ukupnog broja posjeta, 89 posto je iz Hrvatske (4 posto manje nego u prosincu), 7,7 iz Njemačke (19 posto manje), Slovenije 1,4 posto (12 posto više) te Estonije 1,4 posto (161 posto više). Izravno na ovaj portal dolazi 45 posto čitatelja, društvenih mreža 30 posto, a pretragama 25 posto, dok preko poveznica manje od 1 posto.

New_Picture.jpg

Regionalni.com je na četvrtom mjestu sa 135 tisuća posjeta, ali rastom od 16,7 posto. Više od 90 posto posjeta ima iz Hrvatske, a Njemačke 4,6 posto, što je rast od 47 posto. T je i Estonija s 1,17 posto od ukupnog broja posjeta. Najviše čitatelja dolazi preko društvenih mreža, i to 42 posto, dok putem tražilica i izravno po 29 posto.

New_Picture_2.jpg

Mjesec dana ranije, odnosno u prosincu prošle godine, tri vodeća informativna portala - koja su prvenstveno usredotočena na zbivanja u općinama i gradovima Varaždinske županiji -  bila  su gotovo izjednačena po broju posjeta, koji su se kretali između 380 i 390 tisuća. Posljedica je to pada čitanosti u odnosu na studeni, a osobito ranije mjesece. Tako je najveći broj posjeta, više od 500 tisuća, eVaraždin imao u rujnu i listopadu, ali od tada iz mjeseca u mjesec bilježi pad. Više od 500 posjeta zabilježio je i varazdinski.rtl.hr u srpnju i to ponajviše zahvaljujući posjetima iz Mađarske, koje su činile gotovo četvrtinu od ukupnog broja posjeta, što nije imao nikada prije niti poslije.

- Rast broja posjeta nas veseli, ali to nije ni izdaleka sve što govori o kvaliteti portala, odnosno njegovoj otvorenosti i društvenoj relevantnosti koja danas, nažalost, često uzmiče pred zabavom i bizarnošću, koje mogu povećati čitanost, ali je pitanje na kojim osnovama i kako dugo, veli Martin Novosel, urednik portala, koja napominje da sedam novinara svakodnevno radi na portalu Varaždinskih vijesti, koji će do ljeta, nakon duljeg vremena doživjeti ozbiljne promjene.

Graf_usporedbi.jpg