Pomoćnik upravitelja Kaznionice u Lepoglavi o slučaju Facebook: Došlo je do propusta

V.V. | 21.2.2017. u 10:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- U kaznionici je zaista snimljen video zapis, koji je objavljen na Facebooku. To je učinio vozač kamiona koji se, međutim, ne vodi kao bivši zatvorenik Kaznionice u Lepoglavi ni u jednoj našoj evidenciji - ukazuje Ivica Marković, pomoćnik upravitelja Kaznionice u Lepoglavi, koji se, nakon rada u Središnjem uredu za zatvorski sustav, 2013. vratio u kaznionicu, a od sredine prošle godine je i vodi, zbog bolovanja upravitelja.

U lepoglavsku kaznionicu, napominje, godišnje možda uđe i do tisuću vanjskih vozila koje se evidentiraju i pregledavaju, kao i osobe koje ulaze s njima ili po nekoj drugoj osnovi, kao što su posebni programi za zatvorenike.

Prenamijenjena vozila

- U ovom slučaju, o kojemu ste pisali, kamion je ušao jer je dostavljao repromaterijal od našeg poslovnog partnera, koji je angažirao za prijevoz prijevozničku tvrtku koja je vlasnik vozila kojim je osoba upravljala. Čim smo vidjeli snimku, reagirali smo i taj vozač više neće moći ući u prostor kaznionice - kaže Marković.

U odnosu na okolnosti postupanja službenika vezano na nastanak video snimke objavljene na Facebooku, pokrenut je postupak za utvrđivanje odgovornosti.

- Sve koji ulaze u kaznionicu naš službenik mora upozoriti o zabrani unošenja mobitela i drugih zabranjenih stvari. Tu je došlo do propusta prilikom pretrage vozila koja nije obavljena u potpunosti, što nije ni lako ukoliko osoba namjerno želi nešto unijeti. A upravo se to dogodilo jer je, prema utvrđenom, vozač prijavio jedan mobitel, a drugi očito namjerno sakrio.

Uz to, utvrđen je i drugi propust, a odnosi se na službenika koji mora biti u pratnji vozila, i to neposredno u vozilu, dok je u ovom slučaju bio izvan vozila. Doduše, to nije u potpunosti regulirano, ali praksa je upravo takva - ističe Marković.

Nadalje pojašnjava da kaznionica raspolaže službenim vozilima za prijevoz zatvorenika, vozilom za potrebe ureda upravitelja i osobnim vozilima čiji se troškovi podmiruju vlastitim prihodima, dakle mimo državnog proračuna.

- Nesporno je da se u jednom dijelu koriste i jedna i druga vozila, ali samo zato da bi se, kada nismo imali dovoljno vozila za vlastite potrebe, prevezli službenici i možda neki ručni alat ili manje količine materijala, budući da za takve poslove imamo kombi vozilo - napominje Marković dodavši da se za rad koriste i stara, prenamijenjena vozila za prijevoz zatvorenika, što može izazvati zabunu.

Dvojbe, pa i negodovanja, izazvalo je i radno vrijeme kod dijela službenika kaznionice jer im svaki radni dan ne počinje u isto vrijeme, već u različite sate.

- Naša je kaznionica posebna zbog niza razloga te ima posebne potrebe i za radnim vremenom. U našoj kaznionici, primjerice, kazne izdržavaju zatvorenici s težim kaznenim djelima, često i povratnici. Za ovaj slučaj ipak je važnije što je veći broj zatvorenika radno angažiran u radionicama i djelatnostima koje su na tržištu, pa se promjena radnog vremena odnosila samo na one djelatnike službe tretmana koji vode odjele na kojima su smješteni radno angažirani zatvorenici koji rade svaki dan do 15 sati i takvim rasporedom rada službenika postiže se mogućnost rada s istim zatvorenicima nakon što završe s radom u radionici i budu na svojim odjelima u zatvoreničkoj zgradi - objašnjava Marković te napominje da “normalno” rade svi službenici tretmana koji nemaju radne odjele.

Nema privilegiranih

Pomoćnik upravitelja odbacuje navode da ima privilegiranih službenika u kaznionici, odnosno da neki dobivaju bolje poslove, iako su zacijelo neki djelatnici u boljim odnosima izvan radnog vremena.

- Ovakve tvrdnje posljedica su različitih materijalnih primanja zbog, primjerice, prekovremenog rada koji je, međutim, smanjen u zadnje dvije godine - ukazuje Marković te napominje da voditelj osiguranja ima ovlast da za obavljanje poslova raspoređuje službenike sukladno procjeni njihovih znanja sposobnosti i kompetencija, ali u nekim slučajevima i u odnosu na procijenjeno povjerenje za pravovremeno i kvalitetno izvršenje poslova. Kaznionica, kako dodaje, ima slobodna službenička radna mjesta, posebice u Odjelu za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, ali i unutar Odjela osiguranja.

- Nemam saznanja da bi to radno mjesto bilo kome bilo namijenjeno. Sukladno naputku, u potrebi popunjavanja raspisat će se interni oglas - najavljuje Marković te napominje da u zadnje dvije godine nije bilo sporova u vezi dodataka na plaću i tome slično, budući da su određene korekcije napravljene ranije nakon tužbi sindikata koji su postupke pokretali u više zatvorskih tijela.