Gradonačelnik Ivan Čehok je uz pročelnike upravnih odjela Grada Varaždina održao 24. javni kolegij na kojem je javnost izvijestio o aktualnostima i planovima u radu gradske uprave

Pomoć poduzetnicima, poljoprivrednicima i biciklistima; gradonačenik najavio planove

J.Š./ Varaždinske vijesti | 8.9.2020. u 12:29h | Objavljeno u Aktualno

Čak dvostruko više od prethodnih godina pristiglo je prijava na Poduzetnički fond na koji su se mogli javiti poduzetnici i obrtnici koji imaju sjedište na području grada Varaždina, rekao je na Javnom kolegiju gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok koji je sa svojim zamjenicima i pročelnicima iznio planove i aktualnosti u radu gradske uprave.

Naime, na Fond je pristiglo više od 1300 prijava od kojih je odobreno 935.

- Nakon svih mjera koje smo uveli za naše poduzetnike, obrtnike i građane sada idemo i sa mjerom bespovratnih potpora. Interes je iznimno veliki. Javilo se ove godine više zainteresiranih nego u šest godina koliko postoji fond, a sredstva su povećana na više od pet milijuna kuna - rekao je gradonačelnik Čehok.

Među ostalim rečeno je da će se sredstva isplaćivati u narednim mjesecima u dvije proračunske godine.

- Pola tog iznosa će poduzetnici dobiti već ove godine, a pola odmah u siječnju sljedeće godine. U četiri mjeseca ćemo isplatiti svima puni iznos. Takvu mjeru bespovratne pomoći ni jedan grad do sada nije uveo. To samo pokazuje da je Varaždin doista grad obrtnika i poduzetnika i da gradska vlast sluša pogotovo u ovakvim okolnostima. Važno je i reći da je riječ o obrtnicima i poduzetnicima različitih branši. Imamo jako puno žena poduzetnica, samozaposlenih, jako puno informatičkih tvrtki, i to pokazuje kakvi su trendovi u gradu - rekao je Čehok.

Prijave su bodovane na temelju pet kriterija, a prema broju ostvarenih bodova će se isplaćivati sredstva. Poduzetnicima s manjim brojem bodova će se isplatiti 5.000 kuna, onima u srednjoj kategoriji će se isplatiti 7.500 kuna dok poduzetnicima s najvećim brojem ostvarenih bodova će se isplatiti iznos od 10.000 kuna.

- Ukupan iznos fonda bit će 5,2 milijuna kuna, a isplatit će se pola ove godine iz proračuna Grada i pola sljedeće godine zaključno do 1. ožujka 2021. Priremiiti ćemo ugovore koje ćemo poslati na adrese iz kojih smo primili prijave i neće biti javne podjele ugovora - rečeno je na kolegiju.

Najavljna je i poticajna mjera za građane, a odnosi se na kupnju i servis bicikala.

- S ciljem da se smanji broj automobila u centru grada i dalje sufinanciramo kupnju bicikala i za tu mjeru imamo predviđeno sredstava za 500 bicikala. Mjera se pokazala interesantnom jer u mjesec i pol dana pristiglo nam je 300-ak prijava za sufinanciranje kupnje bicikala. Idemo i s novom mjerom koja se odnosi na servisiranje bicikala, ali planiramo postaviti i elektronički sustav praćenja bicikala po gradskim kvartovima - najavio je Čehok.

Grad je sklopio suradnju s nekoliko prodajnih objekata bicikala u kojima građani mogu kupiti bicikl koji Grad sufinancira s 300 kuna u istim će se prodavaonicama obavljati servis bicikala koji Grad financira u iznosu do 200 kuna po korisniku, a servisiranje se može obaviti od 15. rujna.

- Jedna novost je i ta da ćemo vjerojatno u sljedećih šest mjeseci pronaći način praćenja bicikala. Imamo u planu realizirati sustav elektroničkog praćenja bicikala jer po kvartovima imamo jako puno krađa. U suradnji s nekoliko tvrtki dogovaramo tu inicijativu, a koja će ući u novi krug subvencija na kojima radimo i koje će biti za bicikliste - rekao je gradonačelnik.

Na kolegiju je još najavljeno kako se osim subvencija poduzetnicima daju potpore i u poljoprivredi, odnosno objavljen je Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora male vrijednosti poljoprivredi na području Grada Varaždina za 2020. godinu. Radi se o dvije vrste potpora, jednoj usmjerenoj udrugama i zadrugama za sudjelovanje u manifestacijama u iznosu od 5.000 kn, a drugoj za sufinanciranje klupa na Gradskoj tržnici za domaće proizvođače, u iznosu od 200 kuna mjesečno po klupi. Ukupno je za ovu mjeru osigurano 50.000 kuna.

Također je objavljen i Javni poziv za isticanje kandidatura za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Varaždina na koji se mogu javiti mladi od 15 do 3o godina starosti.